Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Kannabis-ilta: Räsänen painotti vanhempien vastuuta

 

Ajankohtaisen kakkosen teemaillan 25-vuotislähetyksen aiheena oli kannabispolitiikka. Illassa puitiin muun muassa sitä, pitäisikö kannabiksen kriminalisointi poistaa. Keskusteluun osallistunut sisäministeri Päivi Räsänen ei puolla tätä näkemystä.

– On tärkeää, ettei anneta viestiä, että huumeidenkäyttö, levittäminen ja myyminen olisi yhteiskunnan hyväksymää, Räsänen kommentoi.

Illassa esitettiin eri perusteluita sille, miksi kannabis pitäisi sallia. Esiin nostettiin muun muassa se, että käyttö ei kaikissa tapauksissa johda riippuvuuteen ja ongelmakäyttöön. Räsänen kuitenkin muistutti, että päihteillä on aina haittavaikutuksia. Kannabis vaikuttaa esimerkiksi älyllisiin toimintoihin, keskushermostoon ja mielialaan. A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki painotti samaa.

SRO neliöb. 17.-23.10.

– Onko riskin arvoista, että sallitaan taas yksi päihde, josta tulee haittoja? Alkoholinkäytönkin kieltäisin kokonaan, jos voisin, hän sanoi. 

Kannabiksen käyttäjä, opettaja Sirkka Linder puolsi kannabista sillä, että se ei ole yhtä vaarallinen päihde kuin alkoholi.

– Kannabis ei korvaa alkoholinkäyttöä, vaan niitä käytetään yhtä aikaa, Räsänen totesi.

Nuorten ongelma

Tilastojen valossa 25-34-vuotiaat nuoret miehet ovat suurin kannabiksen käyttäjäryhmä. Heistä joka toinen on kokeillut tätä päihdettä. Huumeiden vastaisessa työssä toimivat keskustelijat korostivat kuitenkin nuorten, alaikäisten kannabiksenkäyttöä.

– 12-vuotiaatkin polttavat pilveä, luvut eivät kerro todellisuutta, Eetu Pakkanen, Youth against drugsin vapaaehtoistyöntekijä ja entinen kannabiksen käyttäjä kertoi.

Illassa pohdittiinkin sitä, miten nuorten käyttöä voitaisiin ennaltaehkäistä ja miten siihen pitäisi puuttua. Entinen kannabiksen kasvattaja Mikko Pekkala muun muassa korosti, että kaikki kielletty kiehtoo nuoria ja siksi kannabiksen dekriminalisoinnilla voisi olla myönteisiä vaikutuksia. Räsänen vastaavasti painotti vanhempien vastuuta.

– Kaikille vanhemmille vakava viesti on se, että tutkimusten mukaan nuorten päihteidenkäyttö on yhteydessä siihen, kuinka paljon vanhemmilta saadaan tukea. Vanhempien on tiedettävä, missä nuoret menevät, osoitettava huolenpitoa ja rakkautta.

Lisäksi hänen mukaansa tarvitaan turvaverkkoja niille perheille, jotka eivät kykene välittämään ja ottamaan riittävästi vastuuta.

 

Kannabis-ilta esitettiin TV2:ssa 4.3.

 

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie