Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Kansalaisaloite omantunnonvapaudesta etenee

 

Osa ydintiimistä vasemmalta oikealle: Anna Häkkinen

Kansalaisaloite pyrkii saamaan lakiin lisäyksen, jonka mukaan terveydenhuollon henkilökunnalla olisi oikeus kieltäytyä abortin suorittamisesta, jos se on vastoin heidän vakaumustaan.

Aloitteen allekirjoitti määräajassa 68 000 ihmistä, joten se siirtyy eduskunnan käsittelyyn. Kannatusilmoitukset toimitettiin alkuviikosta Väestönrekisterikeskusen tarkastettavaksi.

”On tärkeää antaa terveydenhuollon henkilökunnalle vapaus käsitellä näitä syviä kysymyksiä rehellisesti omaatuntoaan kuunnellen. Siten voimme parhaiten toimia myös potilaiden parhaaksi. Kansalaisaloitteelle oli tarve, koska laista ja käytännöistämme puuttui terveydenhuollon henkilökunnan omantunnonvapaus toisin kuin monesta muusta EU maasta” kertoo lääkäri Jemina Ahola. Hän oli yksi aloitteen virellepanijoista.

Avainmedia ilmainen (vkot 48-49)

Jokainen voi vaikuttaa

”Annoin Jumalalle luvan käyttää minua ja erilaisten vaiheiden kautta päädyin valmistelemaan tätä aihepiiriä. Olin mukana, koska ymmärsin, ettei vastuuta muutoksesta voi aina jättää ”jollekin muulle”. Jokainen voi tehdä edes pienen osan” Ahola jatkaa.

Nimiä kerättiin erilaisissa kesän tapahtumissa, erityisesti kristillisillä kesäjuhlilla. Aluksi nimien keräämistä hoiti pieni ydinporukka, mutta vähittelen satoja aktiiveja oli ympäri Suomea. Monet heistä käyttivät kymmeniä, jotkut jopa satoja tunteja allekirjoitusten keräämiseen. Sosiaalinen media, lehtijutut ja kaduilla kerääminen saivat syksymmällä suuremman roolin.

”Hienoa oli, että ihmisiä niin monesta taustasta ja eri kirkkokunnista lähti mukaan. Emme koskaan saa tietää kaikkien työpanosta, mutta jokainen panostus oli tärkeä!”

Kerääjillä oli kova usko loppuun asti

Aloitteesta puuttui vielä 15 000 nimeä vain kaksi viikkoa ennen määräajan umpeutumista. ”Tilanne näytti pitkään inhimillisesti aika mahdottomalta. Olimme kuitenkin lähteneet liikkelle uskossa emme näkemisessä. Ymmärsimme, että meidän tehtävä on yrittää parhaamme ja pidimme uskon, että nimet voivat tulla. Luottamuksemme siihen, että Jumalalle on kaikki mahdollista, ei mennyt hukkaan”

Aloite on saanut kiitosta monelta taholta, etenkin alan ammatilaisilta, jotka ovat toivoneet muutosta jo pitkään. Tabusta puhuminen on kuitenkin herättänyt myös vastustusta ja pelkoa.

”Terveydenhuollossa pelätään syyllistämistä ja vastakkain asettelua, sekä pelotellaan erilaisilla uhkakuvilla vaikeista käytännön järjestelyistä. Korostan, että muutoksella haetaan suurempaa vapautta terveydenhuollossa käsitellä aborttikysymystä avoimesti ja kunnioituksella. Omantunnonvapaus tuo mahdollisuuden toimia terveydenhuollon tärkeillä aloilla ilman, että ammattilaista painostetaan toiminaan vastoin syvää vakaumustaan, vastoin haluaan kunniotta elämää.” Ahola selittää.