Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Kansalaisaloite omantunnonvapaudesta yhdisti kristityt tekemään hyvää

 

Gynekologi Sari Tanus oli toinen aloitteen vireillepanijoista. KUVA: SUSANNA SARIMAA

Kansalaisaloite, jolla anotaan hoitohenkilökunnalle vapautta kieltäytyä abortin suorittamisesta, keräsi viime vuonna vaaditut 50 000 allekirjoitusta. Lopulta nimiä kertyi yli 68 500. Aloitteen pääsyä eduskunnan käsittelyyn juhlittiin 8. maaliskuuta Tampereella.

Seuraavaksi kerätyt nimet toimitetaan väestörekisterikeskukseen tarkistettavaksi. Kevään eduskuntavaaleissa valittavat kansanedustajat päättävät aikanaan aloitteen läpimenosta. Tästä syystä verkkosivustolla omantunnonvapaus.fi tullaan esittelemään eri eduskuntavaaliehdokkaiden kanta kysymykseen omantunnonvapaudesta.

Juhla kokosi yhteen kansalaisaloitteen hyväksi työskennelleitä henkilöitä lääkäriopiskelijoista toimittajiin. Puheen pitivät muun muassa molemmat aloitteen vireillepanijat, gynekologi Sari Tanus ja lääkäri Jemina Ahola.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

– En usko, että aloite olisi koskaan lähtenyt liikkeelle, jos hän ei olisi ollut tässä mukana, Tanus totesi viitaten Jumalaan.

Hän iloitsi siitä, miten aloite yhdisti kristittyjä eri kirkkokunnista ja paikkakunnilta.

– Toivoisin, että kristityt lähtisivät liikkeelle hyvien asioiden puolesta samalla lailla kuin aloitteen kanssa. Ojennetaan selkäranka ja tullaan esille yhteiskunnassa. Kristittyjä yritetään mollata sanomalla, että viemme muiden oikeuksia. Mutta päinvastoin haluamme oikeuksia niille, joilla niitä ei ole.

 

Edelleen tarvitaan vapaaehtoisia

Jemina Ahola totesi, että kristityt usein lannistuvat, jos ongelmat tuntuvat liian suurilta. Hän kannusti uskomaan Jumalaan ja olemaan hänelle kuuliainen, vaikka inhimillisesti jokin asia näyttäisi mahdottomalta.

– Me emme koskaan voi luottaa Jumalaan liikaa. Me teimme aloitteen kanssa oman osamme, ja Jumala vei sitä eteenpäin.

Ahola muistutti, että aloitteen jatko on myös Jumalan käsissä ja edelleen tarvitaan vapaaehtoisia sen edistämiseksi.

– Jos olet uskossa, sinun rukouksiasi tarvitaan. Myös mediassa aloitteelle pitäisi saada positiivista julkisuutta, sillä viime aikoina on kuulunut paljon negatiivista ääntä. Jos on intoa lähettää lehtiin mielipidekirjoituksia tai hyödyntää sosiaalista mediaa, se kannattaa.

 

Elämänsuojelukysymykset hallitusohjelmassa

Tilaisuudessa puheenvuoron käytti myös Kristillisdemokraattien kansanedustaja Leena Rauhala, joka toivoi, että tuleva eduskunta veisi elämänsuojelukysymyksiä eteenpäin. Hänen mukaansa ne kirjattiin hallitusohjelmaan jo vuonna 2011. Silloin päätettiin muun muassa pyrkiä vähentämään raskauden keskeytyksiä ja lisätä kriisiraskausneuvontaa.

Juhlan yhtenä musiikkivieraana toimi koulu- ja nuorisotyöntekijä Riku Rinne, jolle elämänsuojelemisen teema on henkilökohtaisesti tärkeä. Hänen äitinsä tuli nuorena raskaaksi, ja sukulaiset painostivat tätä aborttiin. Rinteen äiti kuitenkin päätti pitää lapsen ja meni naimisiin Rinteen isän kanssa.

– Olen yksi niistä, joiden pitäisi olla roskiksessa, hän avautui yleisölle.

Riku Rinne lauloi muusikko Pekka Simojoen kanssa tekemänsä laulun Anna mun elää, joka puhuu ihmisarvon puolesta.

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie