Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

”Kansallismielisyyden nousu ei merkitse antisemitismin nousua”

 

”Ei, juutalaiset eivät varastaneet arabien tai palestiinalaisten maata”, mielenosoittaja julisti kyltissään palestiinalaisten mielenosoituksen laitamilla Hollannissa tammikuussa. (Shutterstock/Mishimoto76)

Israel-asetelma Euroopan parlamentissa säilynee ennallaan. Myös poliittisesta vasemmistosta löytyy Israelin ystäviä.

Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa nykyisin työskentelevä entinen europarlamentaarikko Hannu Takkula (kesk, ALDE) suhtautuu luottavaisesti siihen, ettei parlamentissa ala kuulua aiempaa enempää antisemitistisiä ääniä, vaikka kansallismieliset ryhmät kasvattavat suosiotaan, ja juutalaisvastaisuus Euroopassa on yleisesti voimistunut.

– Kansallismielisten nousu ei ole sama kuin antisemitismin nousu, Takkula sanoo.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Takkula mainitsee kyllä havainneensa, että tietyissä piireissä on ”kuultavissa kaikuja” vanhasta eurooppalaisesta juutalaisvastaisuudesta. Hän mainitsee Iso-Britannian perinteisen antisemitismin ja unkarilaisen Jobbik-puolueen, joka on tunnettu juutalais- ja romanivastaisuudestaan.

Pari vuotta sitten Jobbikin johtaja Gabor Vona sanoi, ettei aio olla ”Israelin sylikoira” ja epäili, että juutalaiset sijoittajat olisivat ”ostamassa Unkarin”. Retoriikka muistuttaa toisen maailmansodan aikaisia epäilyjä juutalaisten pyrkimyksistä maailman herruuteen.

Jobbik on etnonationalistinen puolue. Sen tavoitteena on ”puhdas Unkari”.

Moninainen vasemmisto

– Mutta en ole silti huolissani, en tämän ilmiön ympärillä, Hannu Takkula sanoo.

– Äärioikeisto ei huoleta, enemmänkin äärivasemmisto.

Euroopan parlamentin vuosikalenteriin kuuluu tärkeänä päivänä vainojen uhrien muistopäivä tammikuussa. Sen viettämistä ei ole juurikaan kritisoitu, tosin joissain vihervasemmistolaisissa puheenvuoroissa on leikitelty ajatuksella, jossa Israel toteuttaisi holokaustia nyt palestiinalaisten keskuudessa.

Takkula ei halua osoitella vasemmalle syyttävästi.

– Tuntuu, että vasemmistossa on vahvoja Israelin ystäviä, samoin kuin kriitikoitakin.

EU:n viralliset suhteet Israeliin toimivat Euroopan naapuruuspolitiikkaa (ENP) soveltaen. EU toimii yhteistyössä Välimeren unionin kanssa, johon Israel kuuluu muiden Välimeren eteläisten ja itäisten valtioiden tavoin. Yhteistyö käynnistyi jo ECC-aikana 1950-luvulla, ja sitä on vahvistettu vuosien varrella useilla sopimuksilla, joilla on pyritty vahvistamaan Israelin ja EU-alueen välistä vapaakauppaa.

Kaikki Euroopan parlamentin ryhmät ovat liittyneet julistukseen, jossa irtisanoudutaan antisemitismistä.

Suuri rauhanprojekti

Vuodesta 2004 parlamentaarikkona, ja tätä ennen kansanedustajana toiminut Hannu Takkula katsoo, että EU palvelee eurooppalaisia kansoja nimenomaan suurena rauhanprojektina.

– Kansallismielinen radikalisoituminen on todennäköisempää ilman yhteistä yhteisöä.

Euroopan unionin tulevaisuuteen Takkula suhtautuu mietteliäästi.

– Yhdessä rakentamisen ja kehittämisen tunnelma, joka vallitsi 1990-luvulla, tuntuu hävinneen. Kaikki haluavat nyt vetää kotiinpäin. Ei nähdä niitä etuja ja hyötyjä, mitä yhteisestä Euroopasta on.

– Nähdäkseni eurokriittisyys on voimistunut myös kristillisissä piireissä.