Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Kansan Raamattuseuran ja Lähetysyhdistys Kylväjän kehittämistä pakopeleistä odotetaan vetonauloja kristilliseen lapsi- ja nuorisotyöhön ympäri Suomen

 

Kansan Raamattuseuran nuorisotiimi on kehittänyt jo kolme kristillistä pakopeliä. Kuva: Säde Suutari

Peli lisää tiimihenkeä ja elämyksellisyyttä. Pulmatehtävät tuovat esiin ihmisten erilaisia vahvuuksia. Tämä kaikki halutaan hyötykäyttöön nyt myös hengellisessä työssä.

Pelillisyyteen perehdytään esimerkiksi ensi tammikuussa Diakonian ja kasvatuksen päivillä, jolloin tapahtumaan osallistuvat kirkon ammattilaiset saavat mahdollisuuden kokeilla Kansan Raamattuseuran ja Lähetysyhdistys Kylväjän kehittämiä pakopelejä.

Yleensä pakopeli on noin tunnin mittainen rupeama, jolloin siihen osallistuvat ihmiset työskentelevät pelin teeman mukaan sisustetussa tilassa.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

Idea on viettää aikaa yhdessä toisten kanssa ratkomalla pulmia ja selvittäen arvoitusta. Kyse ei ole kilpailusta. Yhteinen ”vastustaja” on vain määräaika.

Esittelyitä tulossa

Kansan Raamattuseuralla on jo nyt tarjolla nuorisotiimin kehittämiä pakopelejä, joita voivat tilata seurakunnat ja muut kristilliset toimijat ympäri maan.

Niistä Kadonneen Jeesuksen mysteeri on suunnattu 7–14-vuotiaille. Pulma syntyy siitä, kun Jeesuksen vanhemmat huomaavat 12-vuotiaan poikansa kadonneen. Heitä pitää auttaa löytämään lapsi ennen pimeän tuloa.

Vankilaiva-peli sopii rippikoululaisille ja sitä vanhemmille. Ryhmä joutuu osaksi vankisaattuetta, joka purjehtii kohti Roomaa. Kulku alkaa käydä vaaralliseksi, eikä aikaa ole kuin tunti löytää tie vapauteen.

Turvakoodi-pakopelissä vainon keskellä kadonnut ystävä tarvitsee apua. Onneksi hän ehti kätkeä lempiraamatunkohtiensa joukkoon turvakoodin, joka käynnistää pelastusoperaation.

Kylväjä lanseeraa oman Pakomatkalla-mysteeripelinsä seurakuntien käyttöön juurikin tammikuussa, kirkon Diakonian ja kasvatuksen päivillä. Lähetysyhdistyksessä toive on, että peli konkretisoi vainottujen kristittyjen polkua avun pariin ja herättelee nuorten ihmisten kiinnostusta lähetystyöhön.

Diakonian ja kasvatuksen päivillä, tammikuun 9:ntenä, KRS:n pakopelejä esittelevät Susanna Luttinen-Kivistö sekä Kylväjän mysteeripeliä Annina Rautalahti ja Katariina Leskelä, joka on ollut myös peliä kehittämässä.

Kansan Raamattuseura kutsuu kristillisistä pakopeleistä kiinnostuneita koulutukseen Lohjalle, Vivamon loma- ja kurssikeskukseen, 12.–13.3.2025.

– Pelit voivat tarjota innostavan, erilaisen lähestymistavan kristinuskoon eri seurakuntien ja järjestöjen leireillä ja tapahtumissa, summaa KRS:n valtakunnallinen nuorisotyöntekijä Säde Suutari.

Onnistumisen kokemuksia

Kirkon ammattilaisten tapahtumassa pelillisyys tuodaan esiin työvälineenä, jota voi hyödyntää seurakunnan eri työaloilla monipuolisesti:

”Pelillisyyttä voi käyttää niin syrjäytymisen teemojen käsittelyssä kuin ihmisiä yhteen tuovana välineenä. Pelillisyyden hyödyt ovat ryhmäytyminen, yhdessä tekeminen, toisen auttaminen ja ongelmanratkaisu. Nämä edistävät osallisuutta ja voivat antaa kokemuksen ryhmään kuulumisesta. Yhdessä tekeminen ja ongelmanratkaisu antavat toivoa sekä onnistumisen kokemuksia.”

”Pelit voidaan suunnitella niin, että ne ovat helposti lähestyttäviä ja osallistumisen kynnys on matala. Tämä mahdollistaa erilaisten ja eritaustaisten ihmisten osallistumisen.”

Lähteet: Kansan Raamattuseuran ja Uusi Tie -lehden verkkosivut sekä evl.fi