Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen on valittu Suomen teologisen instituutin (STI) hallituksen puheenjohtajaksi. Puheenjohtaja valitaan vuosittain, mutta käytäntönä on ollut, että puheenjohtaja hoitaa tehtäväänsä kaksi vuotta kerrallaan. Mika Tuovinen sanoo ryhtyvänsä tehtävään sekä velvollisuudentunteesta että ilosta.
STI on teologista opetus- ja tutkimustyötä harjoittava laitos Helsingissä. Sen taustalla on kahdeksan jäsenjärjestöä, joista kullakin on edustus STI:n hallituksessa. Puheenjohtajuus kiertää käytännössä kolmen ”suuren” eli Kansanlähetyksen, Evankeliumiyhdistyksen (Sley) ja Raamattuopiston (SRO) kesken.
– STI:n puheenjohtajuus kuuluu Kansanlähetyksen lähetysjohtajan tehtävään, kun on Kansanlähetyksen vuoro. STI on meille Kansanlähetyksessä tärkeä lähetyskumppani. Kannan oman vastuuni siinä, että otan tämän tehtävän vastaan, Mika Tuovinen sanoo.
– STI tekee hyvää työtä antamalla koulutusta ja tuottamalla teologisia julkaisuja sekä opiskelijoiden että kirkon ja kristittyjen käyttöön. On ilo olla mukana tällaisessa työssä ja seurata vielä aitiopaikalta, mitä STI:ssä tapahtuu.
Työntekijöinä STI:ssä ovat pääsihteeri Henrik Perret, tutkija Timo Eskola ja sihteeri Kirsi Sell. Heidän lisäkseen STI:ssä luennoi vuosittain merkittävä joukko teologian eri alueiden asiantuntijoita. STI:n toimintaan kuuluu luentoja, pienryhmiä, seurakuntavierailuja, kirjasto ja julkaisutoimintaa. Hallituksen tehtävä on esittää vuosikokoukselle toimintasuunnitelma, -kertomus ja budjetti sekä päättää STI:n suurista linjoista. Operatiivinen johto on työntekijöillä.
STI:n teologisen linjan määrittelee teologinen yhteistoiminta-asiakirja vuodelta 1987. Siinä muotoillaan varsin yksityiskohtaisesti, mitä uskotaan Raamatusta, ihmisen tahdonvapaudesta, vanhurskauttamisesta, sakramenteista, virasta ja lopun ajoista. Sen sijaan tämän hetken kuumista kirkollisista keskustelunaiheista, kuten eettisistä kysymyksistä tai apologetiikasta, asiakirja ei puhu mitään. Mikä on hallituksen rooli STI:n linjan suhteen näissä kysymyksissä?
– Hallituksessa keskustellaan joka syksyn ja kevään ohjelmasta ja annetaan myös palautetta, mitä olisi hyvä painottaa. STI:ssä on sama ongelma kuin Kansanlähetyksessä: kun asiakirjat on tehty vuosikymmeniä sitten, sinne eivät ole mahtuneet eettiset kysymykset. Siksi lisäsimme Kansanlähetyksen ohjelmaan ne, kun sitä viimeksi päivitettiin, Mika Tuovinen huomauttaa.
– En ole kuullut, että STI:ssä olisi ollut tarvetta sellaisen ohjelman luomiseen, jota koko ajan päivitettäisiin. Mutta luentojen aiheet koskevat nykyään kyllä hyvin paljon myös etiikkaa. STI antaa myös jäsenjärjestöilleen, seurakunnille ja kristityille valmiuksia kohdata nykyajan haasteita. Myös apologian osuus on kasvanut STI:ssä. Kirjastoon on hankittu erityisesti apologiaa käsitteleviä kirjoja ja myös STI:n luennoissa apologian rooli näkyy ehkä aikaisempaa enemmän.