Vuosien 2008 ja 2021 välillä suomalaiset neuloivat lahjoitettaviksi lähes 200 000 vauvannuttua.
Vuonna 2008 alkanut Kansanlähetyksen nuttuprojekti on päättymässä. Nuttujen sijaan jatkossa neulotaan villasukkia Itä-Euroopan köyhille lapsille.
Muutoksen taustalla on montakin tekijää, kertoo nuttuprojektin äiti Pirkko Tuppurainen, joka on tehnyt pitkän uran lähetystyöntekijänä. Vapaaehtoisten neulomia, vastasyntyneille tarkoitettuja nuttuja on lähetetty eniten Etiopiaan, jossa tullin kanssa on ajoittain ollut suuria vaikeuksia.
– Sinne ei voi lähettää kerralla isoja määriä, ja pienet määrät tulevat melko kalliiksi. Perillä pitäisi myös olla joku vastaanottamassa ja organisoimassa lähetyksiä. Tällä hetkellä sellaista henkilöä ei ole.
Itä-Eurooppaan suuntautuva sukkaprojekti on logistiikan kannalta helpompi toteuttaa. Villasukat lähetetään saksalaiselle yhteistyökumppanille, joka toimittaa ne etenkin laitoksissa asuville, kuten orvoille tai vammaisille lapsille.
Täsmätuote sairaalan keskososastolle
Nuttuprojekti sai alkunsa vuonna 2008 Etiopiassa Airan sairaalassa, jonne Pirkko Tuppurainen meni tervehtimään entisiä työkavereitaan.
– Oli kylmä, sateinen päivä, ja hoitajat kysyivät, emmekö me suomalaiset voisi keksiä jotain, jotta he saisivat pidettyä pienet keskoset hengissä.
Tuppurainen katseli ideoita toisen lähetystyöntekijän tietokoneelta ja löysi kuvan, jossa pieni vauva oli puettu kirkkaankeltaiseen nuttuun. Täsmätuote oli löytynyt.
– Tein ohjeen kuvan perusteella, ja siitä se sitten lähti.
Aluksi Tuppurainen pyysi tuttaviaan neulomaan keskososaston vauvoille muutamia nuttuja, mutta sana lähti pian kiertämään. Suuremman yleisön tietoisuuteen projekti tuli, kun Vie Sanoma -lehti julkaisi nutun ohjeet. Sen jälkeen muutkin lehdet kirjoittivat aiheesta.
Airan sairaalan keskososaston lisäksi nuttuja on vuosien varrella viety Etiopiassa kaikkiaan 21 sairaalaan ja lisäksi pienempiä määriä muihin maihin. Sveitsiläinen kumppani organisoi rinnakkaisprojektin myös Afganistaniin.
”Projektilla on ollut Jumalan siunaus”
Pirkko Tuppurainen on seurannut ihmetellen, kuinka laaja joukko erilaisista taustoista tulevia ihmisiä innostui nuttuja neulomaan. Mukana on ollut yksittäisten neulojien lisäksi satoja ryhmiä, kuten seurakuntien diakonia- ja lähetyspiirejä.
Tuppurainen on kiitollinen jokaiselle neulojalle. Sadekauden kylmyydessä lämpimästä nutusta on konkreettista apua.
– On ollut hienoa nähdä, kuinka köyhistä köyhimmät äidit ovat saaneet uuden, ihanan vaatteen vauvallensa. Projektilla on selvästi ollut Jumalan siunaus.
Lue Uuden Tien jutusta, miten Merja Niiles innostui neulomaan yli tuhat nuttua.