Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Kansanlaulukirkko ammentaa kansanlauluperinteestä

 

Turkansaaren kirkko. Kuva: Kirkon kuvapankki/Sanna Krook

Oulun seudulla järjestetään sunnuntaina 8.7. kaksi kansanlaulukirkkoa. Niiden musiikkina on tutut kansanlaulut, joihin runoilija Anna-Mari Kaskinen on tehnyt uudet sanat.

Sunnuntaina 8.7. kansanlaulujen tutut sävelet soivat kansanlaulukirkoissa Kiimingissä Koitelin Sahasaaressa (Koitelinkoskentie 456)  ja Turkansaaren kirkossa (Turkansaarentie 165). Kansanlaulukirkko on jumalanpalvelus, joka ammentaa musiikkinsa suomalaisesta kansanlauluperinteestä. Laulujen sanat ovat virsirunoilija Anna-Mari Kaskisen käsialaa. Kaskinen on sanoittanut uudestaan tuttuja suomalaisia kansanlauluja kuten Saunavihdat, Kotimaani ompi Suomi ja Metsäniityn orvokkeja.

Turkansaaressa laulaminen alkaa kello 12 ja mukana ovat pastori Jukka Joensuu ja kanttori Anna Kälkäjä. Koitelin kansanlaulukirkko käynnistyy kello 13 pastori Seija Helomaan ja kanttori Salla Kujalan johdolla. Kansanlaulukirkot auttavat perheen pikkuväkeä tutustumaan juuriinsa ja toisaalta ikäihmisistä on mukavaa kuulla lapsuudesta tuttuja sävelmiä. Osallistujissa onkin yleensä monen ikäisiä ihmisiä.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Pastori Seija Helomaa kertoo, että Koitelin kansanlaulukirkko on vastaus seurakuntalaisten toiveisiin:

”Monet ovat toivoneet, että veisimme kansanlaulukirkon Koitelin koskien äärelle Sahasaareen. Toivottavasti väkeä tulee paljon paikalle, jotta laulumme kuuluu kosken pauhunkin yli. Koen, että tämä tapahtuma yhdistää sukupolvia, sillä olen saanut kansanlaulukirkoista hyvää palautetta rippikoululaisiltakin. Koitelin kauniin luonnon keskelle on helppo tulla myös pienten lasten kanssa.”

Tapahtumalla on säävaraus, ja mikäli sää sallii, kansanlaulukirkon päätteeksi paistetaan makkaroita Koitelinkosken nuotiopaikoilla.

Kansanlaulukirkkoja pidetty eri puolilla Suomea jo usean vuoden ajan.