Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Kanttorit kysyvät “Alakko nää mua” Oulussa

 

Kanttoripäivät huipentuvat messuun Oulun tuomiokirkossa. Kuva: Sanna Krook.

Oulussa 3. – 5.2.2015 järjestettävien Kanttoripäivien teemana on “Alakko nää mua”, joka merkitsee pyyntöä päästä mukaan. Teemaa tarkastellaan Oulussa kanttorin työn tulevaisuuden, työyhteisön, musiikin tekemisen ja hengellisen elämän näkökulmasta.

Ensi viikolla Oulussa pidettävät Kanttoripäivät on järjestetty nykymuodossaan vuodesta 2002 alkaen. Viimeksi kanttoripäivät on järjestetty Lappeenrannassa vuonna 2013 ja sitä ennen Tampereella vuonna 2010.

– Ilmoittautuneita osallistujia on tällä hetkellä 450. Se on noin puolet tällä hetkellä virassa olevista kanttoreista, eli todella hyvin, kertoo tapahtuman työryhmän sihteeri ja Kirkkohallituksen musiikkiasiantuntija Teija Tuukkanen.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

Mukaan odotetaan alan ammattilaisia, kanttoriopiskelijoita ja jo eläköityneitä kanttoreita.

– Osallistujia on tulossa ihan ympäri Suomen eikä pelkästään Pohjois-Suomesta, kuten aluksi aavisteltiin. Etelästä pääsee niin kätevästi lentokoneella, Tuukkanen iloitsee.

Pohjoinen tuulahdus

Kanttoripäivät järjestää Kirkon jumalanpalveluselämä ja yhteiskunta (KJY) yhdessä Suomen Kanttori-urkuriliiton, Oulun hiippakunnan ja Oulun seurakuntayhtymän kanssa. Osallistujat pääsevätkin tutustumaan pohjoisen hiippakunnan todellisuuteen ja ominaispiirteisiin.

Kanttoripäivien ohjelma on musiikkipainotteinen, kuten asiaan kuuluu. Tiistai-illan kompletoriosta vastaavat Lapin kanttorit, keskiviikkona se toteutetaan Keski-Pohjanmaan kanttoreiden johdolla. Paikallista väriä Kanttoripäivien ohjelmassa edustaa mm. Oulu Sinfonian konsertti keskiviikkona.

Genrejako ei kanttoreita pidättele

Ennen konserttia osallistujille on tarjolla kahdeksan erilaista kirkkomusiikkiin liittyvää osallistumiskanavaa joista valita. Mukana on urkumusiikkiin ja hengelliseen elämään liittyvien aiheiden lisäksi mm. Nuoren seurakunnan veisukirja 2015 -kirjan lauluihin tutustumista, lauluyhtyeen kokoamista käsittelevä kanava sekä seurakunnan lastenmusiikkikanava.

– Ainoa kanava, jossa musiikin genre on erikseen mainittu, on Nuoren seurakunnan veisukirjan kanava. Siellä on tarjolla ihan tätä perinteistä suomigospelia. Genrejako ei ole olennaista kanttoreille, sillä uruilla voi soittaa mitä vain laidasta laitaan. Esimerkiksi urkumuskarissa voi soittaa Indiana Jones -tunnaria tai Bachin Airia. Ei ole kyseessä vain klassinen musiikki, Tuukkanen valottaa.

Mukana ohjelmassa on myös ehkä hieman yllättäen pyhän tanssin kanava.

– Tanssikanava on ihan uusi juttu. Tanssiryhmiä kanttorit eivät vielä ole Suomessa perustaneet Jyväskylää lukuunottamatta, Tuukkanen tietää.

Kanttoripäivien teeman mukaisia luentoja on osallistujille tarjolla tiistaina ja keskiviikkona. Ohjelma huipentuu torstaina messuun, jonka jälkeen päätösgaalassa julkistetaan vuoden kanttori 2015. Messuun ovat kaikki tervetulleita. Siellä esiintyy kanttorikuoro.

Lähde: Sakasti