Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Kanttorit ovat huolissaan toimenkuvansa tulevaisuuden puolesta

 

Kirkkomusiikki on oleellinen osa jumalanpalveluselämää

Suomen Kanttori-urkuliitto sekä Kirkon Akateemiset AKI julkaisivat nettiadressin varmistaakseen kanttorien aseman osana uutta diakonivirkaa.

Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon ollaan perustamassa uusi virka eli vihkimystä edellyttävä diakonivirka. Uuden viran alaan kuuluisivat seurakunnassa hoidettavat lähimmäisenrakkauden, kasvatuksen ja lähetyksen tehtävät.

Kirkkohallituksen esityksessä on kuitenkin jätetty ulkopuolelle kanttorit, vaikka teologisia perusteita kanttorien pois jättämiselle ei Suomen Kanttori-urkuliiton puheenjohtaja Eero Annalan mukaan olekaan. Kanttori-urkuliitto sekä Kirkon Akateemiset eli AKI on julkaissut nettiadressin sen puolesta, että kanttorit lisättäisiin mukaan uuteen diakonivirkaan.

Perheniemi neliöb. 2.-8.9

– Kirkkomusiikki on kirkon jumalanpalveluselämässä ehdottoman tärkeässä asemassa – kanttorin työ on suorastaan kirkon työn ytimessä. Siksi kanttorin virka on hengellinen virka ja tulisi sisällyttää ehdottomasti uuteen diakonivirkaan, Annala kommentoi.

Suomen Kanttori-urkuriliitto ja AKI ovat huolissaan siitä, että kanttorien tällä hetkellä erittäin erittäin laaja-alainen toimenkuva, koulutus ja arvostus kapeutuvat, mikäli kanttorit jäävät uuden viran ulkopuolelle.

Adressi on vielä varsin tuore, mutta sen on netissä allekirjoittanut jo 84 henkilöä ja Oulun kanttoripäivillä yli 30. Annalan mukaan adressi on herättänyt monien kiinnostuksen ja sitä ovat allekirjoittaneet muutkin kuin kanttorit.

– Kyllä tällä adressilla on iso merkitys. Esitys on jo kirkkohallituksessa hyväksytty ja adressi luovutetaan toukokuussa kirkolliskokoukselle. Toukokuun kokous käy uudesta virasta lähetekeskustelun ja päätökset tehdään marraskuussa. Kirkolliskokouksella on kaikki mahdollisuudet tehdä kirkkohallituksen esitykseen sellainen muutos, joka mahdollistaa kanttoreiden mukanaolon uudessa virassa, Annala lisää.

 

Kuva: Jonas Ahrentorp, flickr.com