Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Kari Mäkinen ottaa esille ehtoollisyhteyden Vatikaanissa

 

– Suuri kysymys on

– Suuria ja ykseyden kannalta merkittäviä kysymyksiä ovat erityisesti kysymys ehtoollisesta, ehtoollisyhteydestä ja siihen liittyen kysymys kirkon virasta, jotka ovat kirkkojen välisen ykseyden tiellä vielä, avasi arkkipiispa Kari Mäkinen Radio Dein Ajankohtaistunnin haastattelussa kysymyksiä, joita hän aikoo nostaa huomenna alkavan Vatikaanin-vierailunsa aikana esiin.

Suomen luterilaisen kirkon arkkipiispa tapaa Vatikaanissa maaliskuussa virkaansa astuneen paavi Franciscuksen ja kardinaali Kurt Kochin.

Mäkinen pitää erityisen merkittävänä Kochin tapaamista, sillä tämä johtaa Vatikaanin konsiilin yhteydessä perustettua kristittyjen ykseyden edistämisen neuvostoa. Kochin kanssa käytäville keskusteluille on varattu vierailuohjelmassa runsaasti aikaa. Neuvotteluihin osallistuvat myös ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo ja piispa Teemu Sippo Suomen katolisesta kirkosta.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

 – Niissä päästään ehkä laajempaan keskusteluun [kuin paavin tapaamisessa] ja niissä voidaan keskustella siitä, millä tavoin luterilais-katolinen dialogi jatkuu, millä tavoin valmistaudumme reformaation merkkivuoteen, mitä ovat yhteiset haasteet.

Haasteista merkittävimpänä ja Mäkiselle itselleen tärkeimpänä hän pitää ehtoollisyhteyden rakentamista luterilaisen kirkon ja katolisen kirkon välille. Ehtoollisyhteyden tiellä on myös virkakysymys, sillä katolinen kirkko torjuu naispappeuden.

– On tärkeää, että ymmärretään kummankin kirkon teologinen ajattelutapa ja tausta. Se, että etsitään yhteyttä, se ei merkitse sitä, että luovuttaisiin tai jotenkin kiellettäisiin oma traditio, oma identiteetti selkiytyy ja vahvistuu tällaisissa keskusteluissa. Parhaimmillaan siinä löytyy se, mikä on erojen ohella kaikkein syvimmin yhdistävää.

Mäkinen uskoo, että ehtoollisyhteys katolisen kirkon kanssa on saavutettavissa – mutta hitaasti.

– Ei varmasti aivan lähiaikoina, mutta joskus se voisi toteutua. Se on koko ekumeenisen liikkeen suuri kysymys, että voisimme viettää yhdessä ehtoollista. Sillä olisi tavattoman suuri symbolinen merkitys. Mutta se tie on aika pitkä. Tie on myös sellainen, joka on ekumeenisessa liikkeessä ja ekumeenisessa keskustelussa tiedostettu, kommentoi arkkipiispa Radio Deille.

Puoli tuntia paavin kanssa

Vaikka arkkipiispa Kari Mäkinen tapaa yksityisvastaanotolla paavi Franciscuksen ensimmäistä kertaa, luterilaisen kirkon arkkipiispan Vatikaanin-vierailuilla on pitkät perinteet. Mäkisen tapaaminen liittyy vuosittain järjestettävään ekumeeniseen rukousviikkoon, jota vietetään ensi viikolla.

Luterilainen arkkipiispa ja katolinen piispa ja ortodoksipiispa matkaavat Suomesta Roomaan tammikuussa 29. kertaa. Piispat pitävät Santa Maria Sopra Minervan kappelissa Henrikin muistopäivän messun, johon on  liitetty yksityisvastaanotto paavin kanssa.

– Uusi paavi Franciscus on ollut valmis ja halukas jatkamaan tätä traditiota. Totta kai siihen sisältyy paljon mielenkiintoa – paitsi että on uusi paavi, myös sen takia, että hän on virkakautensa alkuvaiheessa osoittanut uudenlaista, tai toisenlaista lähestymistapaa ja otetta kuin aikaisemmin.

Ennakkotietojen mukaan Mäkinen saa muiden suomalaispiispojen kanssa paavilta puolituntisen. Kuinka arkkipiispa aikoo sen käyttää?

– Delegaation puolesta, nostan esille sen teeman, joka on ollut paavi Franciscuksen esiintymisessä yksi keskeisiä teemoja: siihen miten Jumalan voima näkyy pienessä ja yksinkertaisessa.

Mäkinen on varannut paavia varten Osmo Rauhalan taideteoksen Armo. Kyseessä on vedos Tyrvään Pyhän Olavin kirkon töistä.

– Sitten nostan esille reformaation merkkivuoden, joka tulee 2017 ja on katolisen kirkon ja luterilaisten kirkkojen yhteistä ainesta – siinä on yhteinen historia. Silloin se merkkivuosi koskee tietysti molempia.

Saako Franciscus kutsun Suomeen?

Paavi Franciscus on virkakautensa alkutaipaleella ollut runsaasti esillä julkisuudessa ja edeltäjiinsä verrattuna poikkeuksellisen suotuisassa valossa. Millä mielellä luterilaisen kirkon arkkipiispa on seurannut Franciscuksen ulostuloja?

– Merkittävää  on se, miten hän on toiminut symbolisella tasolla: omalla käyttäytymisellään, omalla vaatimattomuudellaan. Luulen, että se viesti on ollut kaikkein vahvin viesti. Hän on heti virkakautensa alussa käynyt Lampedusan saarella hyvin vaikeissa tilanteissa olevien maahanmuuttajien luona, ihmisten, jotka henkensä kaupalla ovat ylittäneet Välimeren.

– Tällaiset viestit ovat olleet tavattoman tärkeitä. Hänen otteensa on näyttänyt julkisuudessa olevan ensisijaisesti pastoraalinen, ihmistä ymmärtävä.

Suomen kirkon julkisuuskuvassa on monen viestintäasiantuntijan mielestä rutkasti parannettavaa. Joidenkin mielestä samaa voidaan sanoa evankelis-luterilaisen kirkon piispojen esiintymisestä ja esiintuloista. Onko Franciscuksen media-hype antanut arkkipiispalle inspiraatiota, uutta innoitusta ja vinkkejä mediaesiintymiseen?

– Ehkä ei ihan noin voi ajatella, että olisin saanut vinkkiä mediaesiintymisen suhteen, mutta hänen näkyvä esiintymisensä vaatimattomuuden, nöyryyden, köyhyyden puolestapuhujana – tai köyhien ihmisten, vaatimattomien ihmisten puolestapuhujana – totta kai se rohkaisee, joka tuntuu kyllä myöskin omassa toiminnassa, Mäkinen vastaa.

Katolisen kirkon johtaja on vieraillut Suomessa aiemmin vain kerran – vuonna 1989, jolloin paavi Johannes Paavali II vieraili luterilaisen ja katolisen kirkon vieraana. Mäkinen ei sulje pois ajatusta, että hän voisi käyttää muutaman minuutin puolituntisestaan kutsun esittämiseen – jos aihetta edes keskustelussa sivutaan.

– Edellisen paavin tapaamisissa esitimme hänelle toiveen siitä, että hän ottaisi vierailun ohjelmaansa. Jos se tulee keskustelussa esiin, niin sellainen voidaan nostaa esille, mutta mitään valmisteluja tämänkaltaista varten ei ole tehty.

Ajakohtaistunti kuullaan Radio Deissä torstaisin klo 9-10 sekä uusintana klo 13-14 ja yöllä 01-02.

Lue myös:

Arkkipiispa Kari Mäkinen tapaa paavi Franciscuksen Roomassa

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)