Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Karjalan kulttuurin välittäjä Raita Karpo on poissa

 
Raita Karpo vuonna 1978

Raita Karpo vuonna 1978. KUVA: Salme Simanainen

Rakastettu laulaja Raita Karpo muistetaan kansanlauluistaan, klassisen musiikin urastaan sekä hengellisistä lauluistaan. Radio Dein päätoimittaja Kirsti Rostamo kuvaa Karpoa suloiseksi ihmiseksi, jota kantoi muun muassa vahva usko Jumalaan.

Oopperalaulaja Raita Karpo on poissa. Laulaja kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen Helsingissä keskiviikkona 11.10. Taipalsaarella vuonna 1941 syntynyt Karpo eli lapsuutensa laulun ja musiikin parissa, kun perhe siirtyi Lahteen ja sinne olivat muuttaneet sodan vuoksi myös Kannaksen yhteislyseo ja Viipurin musiikkiopisto.

Sibelius-Akatemiassa Karpo opiskeli laulua Liisa Linko-Malmion johdolla ja teki ensimmäisen roolinsa Kansallisoopperassa vuonna 1975. Hän teki elämäntyönsä klassisen musiikin lisäksi varsinkin karjalaisen kansanmusiikin sekä myös hengellisen musiikin parissa. Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2021 hän kertoi ohjelmistonsa olleen ”Itkuvirsistä oratorioihin ja kaikkea siltä väliltä”.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Raita Karpo sai Pro Carelia -mitalin vuonna 2008 ansioistaan Karjalan muiston ylläpitämisestä. Karjalan liitto kertoo uutisessaan, että Raita Karpo on ollut karjalaisen kulttuurin välittäjä ja tulkitsija sekä perinteen tallentaja. Karpon esitysten kerrotaan painottuneen karjalaisten laulujen tulkintaan ja kotiseudun kaihon vangitsemiseen.

Tunnetuimpia Karpon tulkintoja ovat Laps’ olen Karjalan ja Karjalan kunnailla.

 

 

Raita Karpon musiikki soi Radio Deissä

Radio Dein päätoimittaja Kirsi Rostamo kävi kanavan alkuvuosina haastattelemassa Raita Karpoa tämän kodissa Nurmijärvellä.

− Hän otti minut vastaan kuin vanhan ystävän, ja kahvittelun jälkeen menimme rantasaunalle tekemään nauhoitusta. Raita kertoi, että sauna oli hänen rukouspaikkansa, jossa hän sai rauhassa huutaa tuskaansa ulos, Rostamo muistelee.

− Tällaisia tuskan vuosia olivat olleet hänelle kipeä ero aviomiehestään Hannu Karposta. Yhdessä mekin haastattelun lomassa itkimme ja rukoilimme.

Kirsi Rostamo muistaa Raita Karpon herkkänä ja suloisena ihmisenä, jota kantoivat vahva usko Jumalaan, lapset ja Luojan antama laulun lahja.

Suuri yleisö muistaa Karpon pääasiassa Karjala-aiheisista lauluista, mutta Radio Dein yleisö sai kuulla myös upeita hengellisiä kappaleita. Lauluista toivotuimpia olivat Itkumuurilla, Savilintu, Oi katso mikä aamu, Iltalaulu, Mua siipeis suojaan kätke, Ylösnousemus-balladi ja Sunnuntaiaamuna.

− Lauluista omaan uskonelämääni resonoi Saviruukku. Edelleen minulle se on koskettavin juuri Raita Karpon laulamana, Kirsi Rostamo sanoo.

Mikä Raita Karpon laulu on sinulle rakkain? Voit toivoa musiikkia Radio Dein Toivekonsertissa.

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)

Aiheet