Karkun evankelisen opiston henkilökunta kutsuttiin opiston johdon toimesta torstai-iltapäivänä 19.9. koolle kuulemaan ensi viikolla alkavista yhteistoimintaneuvotteluista. Neuvottelujen tavoitteena on tasapainottaa opiston talous ja mahdollistaa toiminnan jatkuvuus. Opiston tilinpäätös on ollut kahtena edellisvuotena yli 250 000 euroa alijäämäinen. Täksi vuodeksi laadittu budjetti tehtiin 180 000 euroa alijäämäiseksi. Ensi vuonna opiston johtokunnan asettamana tavoitteena on päästä nollatulokseen.
Merkittävin syy toiminnallisesti vireän opiston heikkoon taloustilanteeseen on siinä, että valtio on leikannut kaikkien kansanopistojen osalta vapaan sivistystyön tukia syksystä 2011 alkaen. Tuolloin valtionosuudet laskivat 15 prosenttia. Viime vuonna valtion tuki aleni Karkun evankelisen opiston osalta yli 70 000 euroa. Valtionosuuksien leikkaus yllätti kansanopistot ennen kaikkea siksi, että vapaan sivistystyön tuet maksetaan tehdystä koulutustyöstä jälkikäteen. Tukisummat perustuvat parin edellisvuoden opiskelijaviikkomäärien keskiarvoon.
Vapaan sivistystyön piiriin kuuluvat kurssit eivät tähtää tutkintoon. Karkun evankelisessa opistossa tutkintoon johtavista koulutuksista erälinjan ja kymppiluokan valtiolta saatava rahoitus on vähentynyt. Opistossa toimii myös lukio, jonka opiskelijamäärä on ollut nousussa viime vuosina. Opiston viikonloppukurssi- ja kesätoiminta on vilkasta.
Työntekijöitä opistolla on 35. Näistä 29 on pysyviä työsuhteita. Määräaikaisia työntekijöitä on kuusi. 1,8 miljoonan euron henkilöstökulujen osuus opiston tämän vuoden budjetista on noin 60 prosenttia. Osuus on noussut hiukan viime vuoden tilinpäätöksestä, sillä muita menoja on karsittu. Esimerkiksi viime marraskuussa uusitusta lämmitysjärjestelmästä tulee 90 000 euron säästöt vuosittain. Ensi vuoden osalta on muun muassa päätetty vähentää vuokratilojen käyttöä.
– Nollabudjetin laatiminen on mahdotonta ilman säästötoimia ja rakenteellisia uudistuksia. Säästötoimilla voi olla myös henkilöstöön kohdistuvia vaikutuksia, Karkun evankelisen opiston rehtori Marja Koskenniemi kuvailee tilannetta.
Työvoiman mahdollinen vähentäminen tarkoittaisi koko henkilöstön lomautusta enintään kuukauden ajaksi sekä enimmillään kuuden henkilön irtisanomista. Mahdolliset henkilöstövähennykset tai lomautukset tehtäisiin mahdollisimman pian neuvotteluiden päättymisen jälkeen, viimeistään vuoden 2014 aikana.
Karkun evankelista opistoa ylläpitää Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (Sley). Yt-neuvottelut eivät koske muuta Sleyn henkilöstöä tai muita yksiköitä.