Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Kärsimys hiljentää Veritas Forumin puhujan

 

Opettaminen yliopistolla ja opiskelijoiden mentorointi on Paul Copanin toteutunut unelma.
Kuva: Lady Hereford /Palm Beach Atlantic University

Professori Paul Copan puolustaa Jumalan hyvyyttä pahassa maailmassa kirjoittamalla kirjoja ja pitämällä luentoja. Teodikean ongelma ei ole silti ratkennut.

Kuinka Jumala voi olla yhtä aikaa hyvä ja kaikkivaltias maailmassa, jossa lapsia käytetään hyväksi ja holokaustin uhrit lasketaan miljoonissa?

Kipeä kysymys on saanut hienon nimen: teodikean ongelma.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Keskiviikkona Suomeen saapuva Palm Beach Atlantic yliopiston etiikan ja uskonnonfilosofian professori Paul Copan tarttuu aiheeseen kolmessa Veritas Forumissa, seurakuntavierailulla ja Kansanlähetysopiston viikonlopputapahtumassa.

Kysymistä on jatkettava

Paul Copanille kysymys kärsimyksestä ei ole filosofista saivartelua, vaan jatkuvasti huomiota huutava kipeä kysymys. Esimerkiksi holokaustin ja lasten hyväksikäytön äärellä hän ei osaa antaa vastauksia, joihin hän olisi täysin tyytyväinen.

‒ Pahan ongelma haastaa minua koko ajan. Haluaisin tietää, miksi Jumala pitää oikeana sallia kamalimmatkin kärsimykset ja miten hän saa sen kaiken palvelemaan omia hyviä päämääriään.

Copanin isoisä kuoli nälkään Stalinin työleirillä Ukrainassa ennen toista maailmansotaa. Hänen neuvostoliittolaisille ojia kaivanut isänsä tuli uskoon toisen maailmansodan aikana.

Copanin äidin suku pakeni vastauskonpuhdistuksen aikana Itävallasta Liettuaan. Liettuasta perhe pakeni kommunisteja Berliiniin, jossa hänen äitinsä selvisi hengissä toisen maailmansodan loppuvaiheiden ankarista pommituksista.

Sodan päätyttyä Copanin vanhemmat tutustuivat Münchenissä, jossa he työskentelivät Itä-Euroopasta kotoisin olevien pakolaisten parissa.

‒ Olen kiitollinen kovia kokeneille vanhemmilleni, jotka ovat olleet minulle uskollisen ja iloisen kristityn esikuvia.

Sokeaa hyppyä ei tarvittu

Teinivuosinaan Paul Copan ryhtyi paneutumaan kristinuskoon älyllisten kysymysten näkökulmasta.

‒ Kävin yksityiskoulua, jossa oli tarjolla apologian kurssi. Kurssilla vakuutuin kristinuskon historiallisesta luotettavuudesta ja älyllisistä perusteista. Kenenkään ei tarvitse tehdä sokkona hyppyä pimeyteen. Kun oivalsin tämän, sain intoa ja rohkeutta kertoa uskostani toisille.

Myöhemmin Paul Copan sai professoreikseen maineikkaan William Lane Craigin ja uskonnonfilosofi Stuart Hackettin.

‒ Hackettin innostavilla luennoilla löysin filosofian laajan maailman ja halusin opiskella teologian lisäksi tutkinnon myös filosofiasta.

Copanin älyllisiä ja hengellisiä innostajia ovat olleet myös muun muassa kirjailija C.S. Lewis ja teologi John Stott.

Paavali esikuvana

Raamatussa Paul Copanin toisiksi suurin suosikki on Paavali.

‒ Paavali kääntyi kristityksi erikoisella tavalla vainottuaan kristittyjä. Hän tahtoi omistautua Jeesuksen palvelemiseen siitä huolimatta, että siitä seurasi kärsimyksiä ja lopulta marttyyrikuolema. Paavali oli rohkea, vaikuttava ja nöyrä, eikä hän koskaan hävennyt evankeliumia.

Presbyteeriseurakuntaan kuuluvalla Paul Copanilla ja hänen vaimollaan Jacquelinella on kuusi lasta. Vapaa-ajallaan professori nauttii lintujen ja tarkkailusta ja pitkistä automatkoista perheensä kanssa.

‒ Pari vuotta sitten ajoimme lähes 14 000 kilometriä viidessä viikossa. Kävimme 19 osavaltiossa ja 11 kansallispuistossa.

Paul Copanin Suomen-vierailun yhteydessä julkaistaan hänen kahden kirjansa suomennokset. Teos Onko Jumala moraalihirviö? käsittelee Vanhan ja Uuden testamentin jumalakuvia. Totta sinulle ‒ ei minulle. Viisaita vastauksia uskosta pureutuu nykyajalle tyypillisiin tapoihin kieltää Kristus ainoana tienä pelastukseen.

 

Lisätietoja Veritas Forumeista http://fi.veritas.org/index.php?cID=5182