Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Kärsimystie-katunäytelmä palaa Lahden katukuvaan

 

Kärsimystie-katunäytelmä kulkee läpi Lahden ydinkeskustan kaupungintalolta Ristinkirkolle. Kuva vuoden 2016 Kärsimystie-näytelmän esityksestä. Kuva: Johannes Wilenius

Kärsimystie-katunäytelmä palaa kahdeksan vuoden tauon jälkeen Lahden katukuvaan pääsiäisenä 2024. Jeesuksen viimeistä matkaa kuvaavan kärsimysnäytelmän toteutukseen osallistuu 150 vapaaehtoista.

Jeesuksen dramaattinen viimeinen matka kulkee 28.–30.3.2024 kaupungintalolta Ristinkirkolle, jonka edustalla esitetään näytelmän loppukohtaus: ristiinnaulitseminen ja ylösnousemus. Kohtauksia nähdään myös Mariankadun puistossa, Hakkapeliitta-patsaalla, kauppatorilla, Mariankadun ja Vapaudenkadun kulmassa sekä Ristikirkolle noustaessa Mariankadun mäessä. Katunäytelmän tuottaa Lahden seurakuntayhtymä.

Kärsimystie on värikäs ja kuohuva kaupunkispektaakkeli, ja sen paluuta Lahteen on odotettu. Professori Paavo Liskin (1939–2005) käsikirjoittaman näytelmän ohjaa Petri Liski Kansallisteatterista, ja Jeesuksena nähdään Lahden kaupunginteatterista tuttu Tapani Kalliomäki. Vapaaehtoisia on mukana muun muassa muissa puherooleissa, kuorossa, kansanjoukoissa, tarpeistonhoitajina ja puvustajina. Näytelmän toteuttamisessa on mukana jopa 150 vapaaehtoista.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

Kärsimystien teemat ovat luonteeltaan ikuisia, mutta peilautuvat vallitsevaan aikaan.

”Keskeistä on toivon ja armon sanoma, jota tarvitaan tänä päivänä enemmän kuin pitkään aikaan. Vaikka teos onkin sama, on maailma sen ympärillä muuttunut. Vuonna 2016 Lahden edellisen Kärsimystie-katunäytelmän aikaan elettiin vielä aika turvallisessa Suomessa ja Euroopassa. Monenlaiset julmuudet ja hirveydet ovat sen jälkeen tulleet osaksi elämäämme. Sitä kautta tätäkin kärsimysnäytelmää nyt katsotaan ja tulkitaan”, ohjaaja Petri Liski pohtii.

Mikkelin hiippakunnan piispa Mari Parkkinen on tapahtuman suojelija.

”Pääsiäinen on kertomus petoksesta, hylkäämisestä, tuskasta ja valosta. Ihmisyydelle mikään näistä ei ole vierasta. Lahden Kärsimystie-katunäytelmä vie meidät seuraamaan Jeesuksen vaellusta Via Dolorosalla, tuskien taipaleella”, sanoo piispa tervehdyksessään.

”Kristityt ovat toteuttaneet katunäytelmiä Jeesuksen viimeisistä vaiheista vuosisatojen ajan. Iloitsen siitä, että Lahdessa usean vuoden tauon jälkeen voidaan jälleen kulkea Kärsimystie-katunäytelmän mukana. Kärsimystie-katunäytelmä on suuri yhteinen ponnistus.”

Kärsimystie-katunäytelmää seuraamaan odotetaan tuhansia kävijöitä, ja tapahtuma aiheuttaa myös liikennejärjestelyitä Lahden keskustassa. Katuja suljetaan vain kunkin näytöksen ajaksi.

Kärsimystien esitykset:

To 28.3.2024 klo 21-22.30 Kärsimystien kenraaliharjoitus (avoin yleisölle)
Pe 29.3.2024 klo 21-22.30 Kärsimystie-katunäytelmä // ENSI-ILTA
La 30.3.2024 klo 21-22.30 Kärsimystie-katunäytelmä // 2. ESITYS