Osa katolisista oppineista vastustaa kiivaasti paavi Franciscuksen määräämää muutosta.
Katolisen kirkon katekismusta on muutettu 2. elokuuta paavi Franciscuksen käskystä kuolemanrangaistuksen osalta. Paavi Johannes Paavali II:n ajalta vuodelta 1997 oleva katekismuksen kohta salli vielä kuolemanrangaistuksen periaatteessa, joskin käytännössä korkeintaan hyvin harvoissa tapauksissa.
Uusi versio katekismuksesta opettaa ”evankeliumin valossa”, että kuolemanrangaistus on nykyään ”mahdotonta hyväksyä”, sillä se on ”hyökkäys persoonan rikkomattomuutta ja arvokkuutta kohtaan.” Katekismus toteaa myös, että kirkko työskentelee kuolemantuomion kieltämiseksi ympäri maailman.
Monet kuolemantuomion katoliset vastustajat ovat ottaneet katekismuksen muutoksen ilolla vastaan, kertoo National Catholic Reporter-lehti (NCR). Kuolemantuomio on käytössä monin paikoin maailmaa, joskin länsimaista enää ainoastaan Yhdysvalloissa. NCR:n mukaan juuri Yhdysvaltain korkeimman oikeuden konservatiiviset katoliset tuomarit ovat kuolemanrangaistuksen kannalla.
Muutosta kommentoivassa kirjeessä piispoille kirkon uskonopin kongregaation johtaja Luis Ladaria Ferrer toteaa, että kyseessä on ”autenttinen opin kehitys, joka ei ole ristiriidassa opetusviran aiempien opetusten kanssa.”
Katekismuksen päivityksellä on vastustajansa. Esimerkiksi tunnetun amerikkalaisen katolisen filosofin Edward Feserin mukaan muutos nimenomaan on ristiriidassa kirkon aiemman, erehtymättömyyden vaatimukset täyttävän opetuksen kanssa.
Feserin mukaan Franciscuksen muutos loogisesti edellyttää sen, että on syytä epäillä Raamatun, menneiden paavien ja kirkon vanhempien virallisten katekismusten opettaneen vakavaa ja pitkäaikaista virhettä. Tällainen erehdys olisi niin merkittävä, että se ”heittää epäilyksen varjon kaiken paavillisen ja katekeettisen opetuksen ylle – mukaan lukien hänen omansa”, Feser kirjoittaa Franciscuksesta ja kirkon aiemmasta opetuksesta Catholic Herald –lehdessä.
Feser on yksi niistä lukuisista katolisista ajattelijoista, jotka jo ennestään ovat suhtautuneet hyvin kriittisesti paavi Franciscuksen epäselvyyttä herättäneisiin lausuntoihin.
Kuva: Edgar Jimenez@Wikimedia Commons. CC BY-SA 2.0.