Radio Dein Viikon debatissa vieraillut Jari Sarasvuo paljasti lähetyksen loppuminuuteilla suunnitelleensa kirkosta eroamista ohjelman päätteeksi. Sarasvuon debattiparina studiossa ollut arkkipiispa Tapio Luoma keikautti aikeet päälaelleen.
Iivisniemen profeetaksi kutsuttu yrittäjä Jari Sarasvuo haastoi arkkipiispa Tapio Luoman Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tulevaisuutta käsittelevään radiokeskusteluun, joka kuultiin Radio Dein aamulähetyksessä tänään keskiviikkona.
– Olin tänne tullessani valmistautunut eroamaan kirkosta. Sisäinen ehtoni oli, että jos arkkipiispa Tapio Luoma tulee valehtelemaan tähän studioon eikä puhu jotain, mikä elää hänessä, minä jätän tämän laivan. Nyt huomaan, ettei ole mitään syytä edes harkita sellaista, paljasti Jari Sarasvuo Kai Kortelaisen luotsaaman Viikon debatti -lähetyksen loppuminuuteilla.
– Aistin [arkkipiispan puheessa] jotain sellaista, mikä on hyvin koskettavaa myös sellaiselle ihmiselle, joka ei välttämättä pysty esimerkiksi tieteellisen maailmankatsomuksen takia kaikkea ostamaan. Löysin sovittelevuutta ja mukaan kutsuvuutta – niissä on tulevaisuutta. Tämä on minulle syy pysyä tässä laivassa, että joku uskaltaa vielä elää sen sanan todeksi, totesi Sarasvuo.
Yrittäjänä tunnettu Jari Sarasvuo kertoi Radio Deissä ”murjottaneensa kirkolle” parin vuosikymmenen ajan, koska oli pitkään tyytymätön siihen, kuinka vaisusti evankelis-luterilainen kirkko toteutti vuonna 1986 tekemäänsä päätöstä avata pappisvirka naisille. Nyt Sarasvuota mietityttää, joutuuko hän aloittamaan saman murjotuksen kirkon avioliittoteologian vuoksi, jota Saravuo tulkitsisi kirkolliskokousta vapaamielisemmin.
”Tämä on minulle syy pysyä tässä laivassa, että joku uskaltaa vielä elää sen sanan todeksi.”
Avioliittonäkemystä tärkeämpää Sarasvuolle on kirkossa kuitenkin sen ”ydintuote”. Suhdettaan Jeesukseen Sarasvuo kuvasi Radio Deissä ”veljelliseksi”.
– Toivon, että ydintuote olisi elävämpi eli itse jumalanpalvelus ja siitä kumpuava toiminta – että se olisi verevämpää, sytyttävämpää ja ihmisiä elävöittävämpää. Se on suorastaan teknokraattinen. Siitä uupuu mystiikka ja se henki, joka kuitenkin on välttämätöntä, jotta ihminen voisi kokea ihmeenomaista Jumalan läsnäoloa ja Hengen johdatusta.
– Jeesus minulle aika läheinen veli. Osaan ”Jesse-jutun” ja myös sen ympärillä olevan kehystarinan. Olen miettinyt Jeesuksen olemusta ja hänen meille antamaa tehtäväänsä sen verran paljon, että minusta ei ihan sellaista normiuskovaista saa millään. Olen aika immuuni näille Raamattu-terroristien hyökkäyksille, kuvaili Sarasvuo Radio Dein studiossa suhdettaan kirkon opetuksiin.
— Jeesuksen esimerkki suurena opettajana ja Pyhän Hengen ruumiillistumana, rakkauden välikappaleena on ilman muuta kuulunut minun ajatteluuni, ja sen täytyy kuulua myös kirkon ajatteluun, jos se aikoo selvitä.
Sarasvuo kertoo ajatelleensa pitkään luterilaisen kirkon johtajuuden olevan hukassa. Hän arvelee johtajuuden puutteen konkretisoituvan kirkon sanoman näyttäytymisenä ”verettömänä ja hengettömänä”.
Radiolähetyksen lopussa Jari Sarasvuo paljasti tulleensa studioon pessimistisenä sen suhteen, että kirkosta voisi löytyä johtajuutta tai halua kohdata hänen kaltaistaan itsenäistä ajattelijaa. Sarasvuo kertoi luopuneensa lähetyksen aikana etukäteen tekemästään suunnitelmasta erota kirkosta välittömästi lähetyksen jälkeen.
Sarasvuo perusteli mielenmuutostaan arkkipiispa Tapio Luoman häntä puhutelleiden sanojen ja esiintymisen ansiosta.
– Olen ollut vastaavissa tilanteissa, joissa kahden kesken jutellaan lounaalla elävästi. Sitten tullaan mediahetkeen – ja alkaa instituutiopaska. Isot pisteet, kiitteli Sarasvuo arkkipiispa Tapio Luomaa.
Luoma korosti Sarasvuolle, että neljän miljoonan jäsenen kirkkoon mahtuu erilaisuutta, minkä ei tarvitse sulkea pois yhteyttä.
– Toivoisin sitä, että nähtäisiin – oltakoon nyt sitten liberaalien tai konservatiivien lippujen alla, tai jotain siltä väliltä – että olemme yhdessä ja samassa veneessä. Meidät on kastettu yhteiseen uskoon ja tämän kirkon jäseniksi. Silloin toivoisin, että me hyvin erilaisina ja eri tavoin ajattelevina kuitenkin näkisimme toinen toisissamme sisaren ja veljen Kristuksessa – ymmärtäisimme, että olemme paljon enemmän kuin se jäävuoren huippu, joka kenties pinnalle näkyy mielipiteenä taikka ulkoisena olemuksena, kuului arkkipiispa Tapio Luoman viesti Sarasvuolle.
Kuuntele, miten Sarasvuo ja Luoma vastasivat kysymykseen, ”miten toivon sanoma saadaan kirkossa lihaksi”:
Jari Sarasvuon ja Tapio Luoman Viikon debatti on kuunneltavissa kokonaisuudessaan Radio Dein sivuilla.
Katso videotallenne Viikon debatista: