Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Kaveria ei jätetä Tampereella

 

Köyhien rinnalle on lähdetty marssimaan. Kuva: Tuomas Koskiaho

Kumpi oli ensin, köyhyys vai masennus, kysytään Tampereen sosiaalifoorumissa ensi viikonloppuna.

Köyhien määrä on kaupungissa tuplaantunut vuodesta 2000. Huono-osaisuus on aiempaa kasaantuneempaa.

– Tähän tarpeeseen perustimme Kuule köyhää -toimikunnan vuoden 2011 lopulla, toimikuntaa johtava diakoni Antti Kulmala Harjun seurakunnasta kertoo.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Toimikunnassa on laaja köyhyyden asiantuntemus, sillä enemmistö jäsenistä on itse köyhiä. Muita köyhyys tulee vastaan päivätyössä.

Eri tapahtumin pyritään lieventämään köyhien kokemaa lamaannusta ja saamaan väki liikkeelle puolustamaan oikeuksiaan. Tampereella oli helluntaina toimintapäivä marsseineen. Myös Mikkeli ja Turku olivat mukana tempauksin.

Verkostolla on myös omat FB-sivut  ja blogi.

Kysykää köyhiltä,

mitä heille kuuluu

Pohjoismainen hyvinvointimalli on kyennyt vähentämään köyhyyttä täystyöllisyyden vallitessa.

– Työllisyyden ylläpitäminen on avoimessa taloudessa hankalaa, tutkija Jouko Karjalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kuvaa.

Perinteiset elvytyskohteet, kuten rakentaminen, eivät välttämättä johda työttömien työllistymiseen vaan yhä useammin halvan ja helposti irtisanottavan työvoiman tuontiin.

Ansiotulot olisivat varmin tapa välttää köyhyys. Sosiaaliturvaa kuitenkin tarvitaan ja saattaa olla, että tulevaisuudessa nykyistä enemmän, koska täystyöllisyys näyttää tavoittamattomalta.

– On ilmeistä, että perustulo voisi ratkaista monta työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamiseen liittyvää asiaa, Karjalainen uskoo.

Köyhyydestä on tehty paljon tutkimuksia, mutta köyhät ovat lopulta parhaita asiantuntijoita.

– Köyhyydestä on avattava ulospääsyreittejä. Koulutus, työ, säännöllinen palkkatulo ja inhimillistetty sosiaaliturva lisäävät hyvinvointia ja osallisuuden kokemusta yhteiskunnassa.

Nuorten on Tampereella vaikea saada edes pätkätöitä.

– Alle 25-vuotiaiden osuus on nousussa asiakaskunnassamme. Elintarvikeapua saavista jopa neljännes on alle 25-vuotiaita. Silloin on tulevaisuudenusko koetuksella, Tampereen diakoniajohtaja Matti Helin sanoo.

Uusi pormestari on nostanut köyhyyden esille ja aloittanut hyvinvointiohjelman sen vähentämiseksi.

– Elinkeinoelämällä on vastuunsa ja nuorille pitää järjestää mahdollisuuksia, esimerkiksi harjoittelupaikkoja. Nuorille töitä -portaali on käynnistynyt hyvin ja se on positiivinen signaali.