Ensi viikonloppuna Kiponniemen toimintakeskuksessa pidettävillä HopeNet-päivillä julkistetaan Polku316-kristillistä kasvatusohjelmaa tukeva kirja: Polku316, Uusi Jumalaa rakastava sukupolvi.
Seurakuntien lapsityö on käytännössä monesti aliarvostettua. Lapsityö nähdään liian usein lastenhoitona tai lasten viihdyttämisenä. Lapsille järjestetään ohjelmaa, jotta aikuiset voivat pitää omia tärkeitä kokouksiaan, Tommi Koivunen, toinen Polku316-kirjan kirjoittajista, toteaa.
– Silloinkin kun lapsityöhön paneudutaan, opetukset ovat usein hajanaisia Raamatun kertomuksia. Lapsi saattaa kuulla tarinan Danielista leijonan luolassa tai Nooasta vedenpaisumuksessa monta kertaa pyhäkoulutaipaleensa aikana, muttei välttämättä ymmärrä, miten ne liittyvät hänen arkensa valintoihin. Myös ohjaajat vaihtuvat usein ja siksikin jatkuvuus jää heikoksi, Koivunen linjaa.
Polku316-kasvatusohjelman tavoitteena on kasvattaa 3-16-vuotiaita lapsia ja nuoria hengelliseen aikuisuuteen. Päämäärätietoisuus kasvatuksessa mahdollistaa seurakunnan ja perheiden luontevan yhteistyön. Polku316-kasvatusohjelman kehittämisessä Suomen Vapaakirkon nuoriso-osastolla toimineet nuorisotyönjohtaja Tommi Koivunen ja nuorisosihteeri Marika Hakola ovat kirjoittaneet kirjan käytännölliseksi työkaluksi kaikille, jotka toimivat 3-16-vuotiaiden lasten ja nuorten parissa kristillisinä kasvattajina. Päivä Osakeyhtiön kustantaman kirjan iloinen kuvitus on Markku Pitkäsen taidetta.
Jumalan antama kasvastustehtävä
– Unelmamme on nähdä perheiden ja paikallisten seurakuntien yhdistävän voimansa uuden Jumalaa rakastavan sukupolven nostamisessa. Tahdomme, että Jumala on läsnä perheiden arjessa ja että perheet löytävät paikkansa myös seurakuntaperheen elämästä, Marika Hakola linjaa.
Kirjan ensimmäinen osa kuvaa kristillisen kasvatuksen tarvetta ja perustaa. Toinen osa menee askeleen pidemmälle ja kuvaa kasvatustehtävää lapsen, perheen ja seurakunnan näkökulmista. Kolmas osa pureutuu oppimiseen ja eri-ikäisten lasten monipuolisiin oppimisen tapoihin. Neljäs ja viimeinen osa on hyvin käytännöllinen. Se neuvoo selvästi, miten voi käytännössä koota kasvatustiimin ja yhdessä sen kanssa suunnitella paikallisen seurakunnan kasvatustoiminnan.
– Jokainen perhe ja jokainen seurakunta on erilainen. Siksi on mahdotonta antaa joka tilanteeseen sopivia ohjeita kristillisestä kasvatuksesta. Tärkeintä on, että seurakunta aidosti haluaa olla tukemassa perhettä sekä auttamassa lasta ja nuorta kaikenlaisissa elämänvaiheissa ja -tilanteissa, Marika Hakola painottaa.
Eri paikkakunnilla on käytössä hyvin erilaisia työmuotoja. Kunkin seurakunnan on löydettävä itselleen sopivat. Kirjassa ei opeta uusia työmuotoja.
– Me yritämme antaa työmuodoista riippumattomia työkaluja yhteisen kasvatustyön enestymiseksi. Työmuotoja tulee ja menee, mutta Jumalan antama kasvatustehtävä pysyy, Hakola linjaa.
HopeNet-päivät on vapaaseurakuntien palkatuille ja vapaaehtoisille lapsi- ja nuorisotyöntekijöille tarkoitettu koulutus- ja virkistystapahtuma.