80 prosenttia maailman uskontoperäisistä vainoista kohdistuu kristittyihin, sanoo Stefanus-Lähetys ry:n lähetysjohtaja Juhani Huotari. Euroopassa uskonnonvapaus sen sijaan mielletään lähinnä vapautena uskonnoista.
KD-lehden mukaan kristittyjen vainot ovat yleisimpiä Pohjois-Koreassa, Somaliassa, Afganistanissa, Iranissa ja Jemenissä. Lähetysjohtaja Juhani Huotarin mukaan vainojen taustalla on myös poliittinen pelko kristittyjen vallan kasvusta.
Pahimmillaan kristityt joutuvat terroritekojen ja väkivallan kohteeksi. Vainoja vauhditetaan joissain valtioissa jopa valtiovallan taholta.
– Tämä aihe ei kuitenkaan näytä kiinnostavan mediaa. Uutisointi on ilmiöön laajuuteen nähden todella vähäistä, Huotari toteaa.
Siinä missä vainotuilta puuttuu vapaus uskoa, Suomessa on siirrytty lähinnä puolustamaan vapautta uskonnoista eli niin sanottua negatiivista uskonnonvapautta. Tämä ilmenee vaatimuksina kaikenlaisen uskonnonharjoittamisen poistamisesta esimerkiksi kouluista ja varuskunnista.
Uskonnonvapautta voi tulkita kolmannellakin tavalla. ”Vakaumusten tasa-arvolla” pyritään siihen, että valtio suhtautuu tasapuolisesti kaikkiin katsomuksiin. Kansanedustaja Jouko Jääskeläisen mukaan tämä tulkinta on yleinen islamin haastamassa nyky-Euroopassa. Eurooppalaisesta kristitystä on sen myötä tulossa ”hiljainen todistaja”, joka ei pidä ääntä vakaumuksestaan julkisuudessa.
Lähde: KD-lehti
Kuva: Soumyadeep Paul/flickr.com