Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Kehitysjärjestöt luovuttivat avoimen kirjeen Toivakalle

 

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka. Kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia.

Suomalaisten kansalaisjärjestöjen edustajat toivovat, ettei nyt kaavailtuja leikkauksia kohdistettaisi suunnitellulla tavalla kehistysyhteistyöhön.

Suomalaiset kansalaisjärjestöt ovat luovuttaneet ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakalle avoimen kirjeen kehitysyhteistyön määrärahojen puolesta. Vastaavanalaiset kirjeet luovutettiin myös hallituspuolueiden puheenjohtajille. Kirjeessään järjestöt haluvat ymmärrystä ja arvostusta sille työlle, mitä suomalaiset ovat tehneet vuosia eri järjestöjen kautta. Ne huomauttavat, että nyt esitetyt 30-40 prosentin leikkaukset järjestöjen rahoitukseen ovat vastuuttomia.

”Toivomme, että suomalaisten sydäntä lähellä oleva ja yhteiskunnallista osallistumista tukeva järjestötyö säästyy määrärahaleikkauksilta kokonaan”, kirjeessä toivotaan. Samalla muistutetaan, että sadat tuhannet suomalaiset lahjoittavat varojaan ja tekevän vapaaehtoistyötä järjestöjen kautta. Yli 80 prosenttia suomalaisista pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä. Järjestöt muistuttavat valtion näyttävän esimerkkiä siinä, kannattaako kehistysyhteistyöhön panostaa. Ne tähdentävät, että suomalaiset ovat tehneet kehitysyhteistyötä pidempään, kuin Suomi on valtiona ollut olemassa.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

”Heikentämällä kansalaisjärjestöjen toimintamahdollisuuksia Suomi heikentää samalla ihmisoikeusperustaista kehityspolitiikkaansa. Hauraissa valtioissa, joissa on heikko tai olematon kansalaisyhteiskunta, seuraukset ovat erityisen vakavat”, kirjeessä todetaan. Kansalaisjärjestöt toivovat, ettei leikkauksia kohdistettaisi vaikutuksiltaan näin suurina kaikkien köyhimpiin ja sinne, missä pelastetaan ihmishenkiä.

Avoimen kirjeen lisäksi järjestöt lähettävät ensi viikolla kaikille kansanedustajille suoran vetoomuksen puolustaa eduskunnassa kehitysyhteistyötä ja suomalaisten järjestöjen työtä.

Ministerivetoomuksen allekirjoittivat Abilis-säätiö, Crisis Management Initiative (CMI), Fida International, Frikyrklig Samverkan, Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS, Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys, Kepa, Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset, Plan Suomi, Reilu kauppa, Siemenpuu – kansalaisliikkeiden yhteistyösäätiö, Solidaarisuus, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus (SASK), Suomen Lähetysseura, Suomen Pakolaisapu, Suomen Punainen Risti, Suomen World Vision, Taksvärkki, Vammaiskumppanuus ja WWF Suomi.

Lähde: Kepan tiedote