Fida joutuu lopettamaan esimerkiksi terveysvalistusta ja lukutaito-opetusta sisältäneitä hankkeita.
Kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun tukeen kohdistuvat leikkaukset pakottavat lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin lopettamaan 18 hanketta. Jordaniasta, Kiinasta,
Pakistanista, palestiinalaisalueilta ja Sri Lankasta hanketyö loppuu kokonaan.
– Alasajojen sekä valmisteilla olleiden uusien hankkeiden perumisen jälkeen toteutamme ensi vuonna 36:ta kehitysyhteistyöhanketta ja noin kymmentä muuta humanitaarisen avun ja kummityön hanketta, Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola kertoo.
Toissa viikolla päättyneissä yt-neuvotteluissa Fidassa päädyttiin yhteensä 22 henkilön irtisanomiseen.
Maiden köyhyysluokitukset keskeinen kriteeri
Karsittavia kohteita valikoitaessa huomiota kiinnitettiin muun muassa valtioiden kehitys- ja köyhyysluokituksiin. Leikkaukset pyrittiin minimoimaan kaikkein köyhimmissä maissa sekä niissä maissa, joissa on vähän ulkomaisia toimijoita, toiminnanjohtaja Hakola toteaa.
– Olemme pyrkineet keskittymään lasten ja nuorten parissa tehtäviin sekä perustoimeentuloa ja ruokaturvaa kehittäviin hankkeisiin. Myös jatkossa pääpainon on tarkoitus olla entistä enemmän ruohonjuuritasolla.
Kumppanit pettyneitä
Jos mittavat ja nopeassa aikataulussa tehtävät leikkaukset ovat kipeitä fidalaisille, ne asettavat myös monet kumppanit hankalaan tilanteeseen.
Fida ja Suomen valtio ovat olleet ainoita ulkomaisia rahoittajia esimerkiksi Pohjois-Pakistanin Peshawarissa toimivan Assemblies of God -seurakunnan yhteisökehitystyössä.
Muun muassa terveysvalistusta ja naisten lukutaito- opetusta sisältävä ohjelma on ollut tuloksellisesti menestys. Lisäksi se on tarjonnut kirkolle ainutlaatuisen mahdollisuuden verkostoitua ja toimia vahvasti muslimienemmistöisessä yhteisössä. Nyt toiminnan jatko on vaarassa, ja pettymys Peshawarissa on kova.
– Hankkeella on ollut laaja vaikutus, vaikka Suomesta tullut rahoitus on euromääräisesti ollutkin aika pieni. Siksi toiminnan lopettaminen koskettaa kipeästi. Kumppani on myös kokenut epäoikeudenmukaiseksi sen, että näin nopeasti ryhdytään tekemään näin isoja muutoksia, Hakola kertoo.