Voiko huumori olla osa Jeesuksen rakkaudesta kertovia lauluja? Ainakin Jesse de Jongilta se onnistuu.
Moni nuori haaveilee pääsevänsä esiintymään. Hollannissa syntyneelle Jesse de Jongille vuosi Suomen Raamattuopistossa merkitsi harppausta musiikin tekijänä ja esittäjänä.
– Kuulin musiikkilinjasta vasta Mikko Nikulan konsertissa pari viikkoa ennen opiskelujen alkua. En osannut yhtään odottaa, mitä oli tulossa, hän kertoo.
Omaksi musiikkilinjaksi valikoitui Missiomusalinja ja laulaja-lauluntekijä Mikko Nikulasta tuli Jessen opettaja. Pian Jessen vuosikurssi kiersi Suomea Mitkä juhlat näistä tuleekaan -musikaalikiertueella.
Koulussa lukuvuosi huipentui Japanin kiertueeseen, joka kesti kolme viikkoa. Kotimaassa Jesse teki myös Gospel-keikkoja.
– Voin suositella tätä musiikkilinjaa kaikille, jotka pitävät musiikista ja haluavat palvella erilaisilla keikoilla – olohuone-esiintymisistä aina festarikeikkoihin saakka. On hyvä, jos ei pelkää haasteita. Missiomusalinjan keikoilla ympäristö on vaihdellut Pohjanmaasta Helsinkiin, Kirgisiasta Japaniin. Kun luottaa Herraan, niin ei ole mitään hätää.
Jessestä löysi solistin äänensä
Jesse solistin ura alkoi näiden keikkojen myötä. Hän sai lisää itsevarmuutta ja syvyyttä lauluihinsa. Jesse de Jongilla onkin taito koskettaa ihmisiä lauluillaan.
– Koin, että kurssilla sain todella hyvän lauluopettajan. Hän osasi rohkaista niin, että aloin itse uskoa omaan potentiaaliin, mikä motivoi harjoittelemaan ja rohkaisi eteenpäin.
Jesse on toiminut omien opintojensa jälkeen missiomusalinjan assarina, missä tehtävässä hän on mm. valmentanut vuosikurssin bändiä. Suomen Raamattuopiston musiikkilinjoja vetävästä Mikko Nikulasta on tullut hyvä työtoveri, jonka Jesse kokee olevan täydellä sydämellä mukana opettajan työssään.
– Jalkapalloa pelatessani olin tottunut, että johtajuus on kovaa ja painostavaa, joten Mikon erilainen johtamisen tapa ja taito on tehnyt minuun vaikutuksen.
Huumoria Hollannista
Hollannissa syntynyt, mutta Suomessa kasvanut Jesse de Jong kokee, että hollantilaisuus näkyy hänessä sosiaalisuutena ja mutkattomuutena esimerkiksi uusiin ihmisiin tutustumisessa.
– Keikkailu on ihan mahtavaa. Hollantilaisuus näkyy esiintymisessä ehkä pilkkeenä silmäkulmassa, vaikka itse laulut ovat varsin syvällisiä.
Musiikkilinjoilla on perinteisesti ollut tasaisesti niin naisia kuin miehiä, mikä on mahdollistanut hyvin monipuolisen ohjelmiston. Musiikkilinjoilla pääsee soittamaan monentyyppistä musiikkia, sähköisestä rokista akustiseen folkmusiikkiin ja klassiseen kamarimusiikkiin.
– Olen saanut olla mukana kertomassa Jeesuksen rakkaudesta kotimaassa ja kansainvälisesti. Olen saanut nähdä, miten Herra tekee työtä joka puolella. Näin kahden vuoden jälkeen huomaan, miten Herra on tehnyt työtä myös minussa. Koen, että tämä on vasta alkua kaikelle.
Jesse pitää itse tekemiensä laulujen esittämisestä kitaran kanssa, mutta musiikkityylit vaihtelevat. Joskus iskee groove Groovefem-yhtyeessä, joskus syntyy tuskaisempia lauluja nuoruuden kipuilusta.
– Joskus tulee tehtyjä biisejä huumorimielessä. Esimerkkinä voin mainita rakkauslaulun. jonka vertauskuvina toimii Taco ja Burrito. Niitä en ihan joka paikassa soita, mutta tietyissä tilanteissa ne toimivat oikein mukavasti ja yleisön hämmentyneet naurut rentouttavat ilmapiiriä.
Moni Jessen kurssikavereista on vielä jatkanut musiikkiopintojaan erilaisissa musiikkioppilaitoksissa. Opintovuosi kansanopistossa on helpottanut pääsyä esimerkiksi eri konservatorioihin tai Sibelius Akatemiaan.
Suomen Raamattuopiston Missiomusa- ja Musiikkilinjat starttaavat jälleen syyskuussa. Mukaan ehtii vielä elokuun aikana. Lisätietoja verkkosivuilta: https://sro.fi/raamattuopisto/opiskelemaan/musiikkilinja/5syyta
Mitkä juhlat näistä tuleekaan -musiikkinäytelmää esitetään jälleen Hengellisillä syventymispäivillä lauantaina 27. elokuuta kello 19.30 Helsingin Gygnaeuksen koululla. Jeesuksen vertauksista kertova, ilmainen musiikkinäytelmä alkaa iltaseitsemän jälkeen. www.syventymispaivat.fi