Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Kenian rannikolla kastettiin kerralla 187 entistä muslimia

 

Toimitusta oli tullut katsomaan satoja ihmisiä. Osa heistä oli muslimeja

Joulukuun alussa Kenian rannikolla vietettiin yli neljä vuotta jatkuneen herätyksen suurimpia juhlahetkiä, kun 187 entistä muslimia otti kasteen Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Suomalaiset lähetystyöntekijät toimivat opettajina uusille uskoville järjestetyssä kastekoulussa.

Kastetilaisuus pidettiin keskellä päivää alle kilometrin päässä Samburu-nimisen, perinteisesti muslimienemmistöisen pikkukaupungin keskustasta.

Sadevesien muodostama lammikko tarjosi kastamiseen riittävästi vettä.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

Kastajina toimivat Kenian Full Gospel -helluntailiikkeen (FGCK) Mombasan alueen johtaja sekä lähellä Tansanian rajaa sijaitsevan Lunga Lungan alueen johtaja, entinen muslimi hänkin.

Tilaisuutta järjestämässä olleiden suomalaisten helluntailähettien Krista ja Reijo Kuokkasen mieleen jäi muun muassa onnettomuudessa toisen jalkansa menettänyt nuori mies, jonka hänen toverinsa auttoivat kuraiseen lammikkoon.

– Kastettavien joukossa oli myös tulisieluinen veli Muhammed, joka vaihtoi islamin Kristuksen seuraamiseen viime vuoden lopussa. Hän heitti kengät ruohikkoon ja juoksi veteen. Kasteen jälkeen hän oli täynnä riemua ja vilkutteli katsojille, Kuokkaset muistelevat.

Kuokkaset opettivat kastettavia kahtena edellisenä päivänä järjestetyssä kastekoulussa. Kasteen ja uskonelämän merkitystä tarkastellut seminaari pidettiin kaupungin ulkopuolella, eräältä kansainväliseltä avustusjärjestöltä vuokratuissa tiloissa.

Jo lähes tuhat kääntynyttä

Noin 70 kilometrin päässä Kenian rannikon suurimmasta kaupungista Mombasasta sijaitseva Samburu on ympäristöineen yksi Kenian muslimiherätyksen keskeisistä alueista. Kaikkiaan FGCK:n rannikon työalueilla on kääntynyt kristityksi jo arviolta lähes tuhat entistä muslimia, ja he ovat muodostaneet yli 30 FGCK:n piirissä olevaa seurakuntaa.

Toistaiseksi seurakunnat ovat alueen käytännössä ainoita kristillisiä yhteisöjä.

Vaikka kasteet toimitettiin näköetäisyydellä kaupungin moskeijasta, kukaan ei tullut häiritsemään tilaisuutta.

– Tapahtumaa edelsi aikamoinen rukousrintama sekä Keniassa että Suomessa. Myös tilaisuuden aikana rukoiltiin eri puolilla. Silti pelkäsimme pahinta loppuun asti, Reijo Kuokkanen toteaa.

Kristityksi kääntyneet ex-muslimit kohtaavat Keniassa merkittäviä turvallisuusuhkia, ja monia uusista uskovista on uhkailtu väkivallalla.

Onneksi mitään pahempaa ei ole toistaiseksi tapahtunut.

– Eräässä järjestämässämme tilaisuudessa paikalle tulleet muslimit yrittivät väkisin viedä entisiä muslimeja ulos puheeni aikana. Tilanne oli vakava. Krista sai kuitenkin neuvoteltua imaamien kanssa sopimuksen, että kumpikin osapuoli lupaa pitää toistensa jumalanpalvelusrakennuksia pyhinä ja koskemattomina. Tuo sopimus on sillä paikkakunnalla pitänyt, Reijo Kuokkanen kertoo.

Viime aikoina somalialainen islamistinen sissiliike Al Shabaab on lisännyt vaikutusvaltaansa Kenian rannikolla ja julistanut käyvänsä sotaa kristinuskoa vastaan.

Kristillisenemmistöisen Kenian asukkaista arviolta noin kymmenen prosenttia on muslimeja. Viime vuosina heitä on kääntynyt Jeesuksen seuraajaksi myös muun muassa pääkaupungin Nairobin alueella sekä Somalian vastaisella rajaseudulla.

Kenian Full Gospel -kirkkokunta on saanut syntynsä suomalaisten helluntailähettien työn kautta. Liikkeen seurakuntiin kuuluu reilut 400 000 uskovaa ja heidän lastaan.