Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Keniassa ex-muslimit auttavat kaatopaikalla asuvia maanmiehiään

 

Ruoka-apua riitti yli 600 ihmiselle. Kuva: Krista ja Reijo Kuokkasen arkisto

Avustustyötä johtaa entinen islamistijohtaja.

Kenian rannikolla sijaitsevan Mombasan miljoonakaupungin suurimmalla kaatopaikalla asuu tuhansia ihmisiä. Useimmat heistä sinnittelevät päivästä toiseen keräten ja lajitellen muovi- ja metallijätteitä, joita myymällä he pyrkivät saamaan itselleen ja perheilleen edes pientä toimeentuloa.

– Alueelle ei tule vettä eikä sähköä. Siellä ei ole viemäriverkostoa saati esimerkiksi kouluja. Asunnot ovat hökkeleitä tai katoksia. Lisäksi asukkaat altistuvat alueelle vuosikymmenten aikana kuljetetuille myrkyille, ja monet siellä asuvat ovat vakavasti sairaita, kertoo lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin lähetystyöntekijä Reijo Kuokkanen.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Joulukuussa noin 600 kaikkein köyhintä kaatopaikan asukasta sai mieluisan joululahjan: maissijauhoista, riisistä, pavuista ja sokerista koostuneen avustuspakkauksen. Pakkaukset jakoi Suomen helluntailiikkeen kumppaniyhteisön, Full Gospel Churches of Kenyan, jäsenistä muodostettu tiimi, jota johti entinen islamistijohtaja, nykyään lähialueen seurakuntatyötä luotsaava pastori Abbas Rocky.

Hankkeen koordinoivat lähetystyöntekijät Krista ja Reijo Kuokkanen, ja kustannuksista vastasi heidän tukiyhdistyksensä Missio Satakunta ry.

Ruoka-avun jakamisen lisäksi kymmenestä ex-muslimista koostunut ryhmä piti hengellisen tilaisuuden sekä keskusteli asukkaiden kanssa kuunnellen näiden murheita ja kertoen omasta elämänmuutoksestaan Jeesuksen seuraajana. Halukkaiden puolesta rukoiltiin.

Viime vuosina Kenian rannikon muslimiyhteisöissä levinneen hengellisen herätyksen seurauksena pelkästään Full Gospel -kirkon yhteyteen on kastettu yli 2 500 entistä muslimia. Monille kääntymys on merkinnyt ulkoisen elämän radikaalia vaikeutumista.

– Suuri haaste on esimerkiksi ollut saada järjestettyä koulumaksut nuorille, jotka uskoontulon jälkeen ovat joutuneet sukunsa hylkäämäksi. Tällaisille nuorille on etsitty Suomesta yksityisiä sponsoreita, Reijo Kuokkanen kertoo.

Kristittyihin kohdistunut vaino on voimistunut Kenian rannikolla viime vuosina, kun alueen islamistiliikkeet ovat vahvistuneet. Viimeisin hyökkäys tehtiin jouluna, kun kahteen mombasalaiseen kirkkoon heitettiin palopommeja. Poliisi epäilee tekijöiksi islamistiryhmien jäseniä.