Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Kesäkahvilat toivottavat jokaisen tervetulleeksi

 

Koskelan seurakuntakoti toimii kesä- ja heinäkuun ajan kesäkahvilana. Kuva: Virpi Hyvärinen / Kirkon kuvapankki.

Seurakuntien kesäkahviloissa on pullakahvien lisäksi tarjolla aitoa kohtaamista, iloa ja toimintaa.

Oulussa Koskelan seurakuntakoti on avattu tänä kesänä kesätaloksi. Noin vuonna 1900 rakennetussa kartanorakennuksessa toimii joka arkipäivä kahvila. Kahvilan tuotto menee Nepalin vammaisten lasten ja nuorten koulutuksen edistämiseen. Tuotteet kahvilaan leipovat kesäseteleillä työllistetyt nuoret, joista osa on ollut seurakunnan isostoiminnassakin mukana. Mukana on myös Missionuoria. Kesäkahvilaa järjestämässä on kesäsetelinuorten ja lähetyssihteerin lisäksi Nea Juntunen, joka on työkokeilussa seurakunnalla kesän.

Koskelassa ei suinkaan vain kahvitella, vaan kesätaloon järjestetään monenlaista toimintaa. Tuiran seurakunnan vastaava lähetyssihteeri Elina Harjukelo kertoo, että järjestettävää toimintaa pyritään kehittämään kysynnän mukaan, ja huomioiden työskentelevien nuorten taitoja ja kiinnostuksen kohteita.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Seurakuntalaiset voivat tarjoutua pitämään oman kiinnostuksensa mukaista toimintaa. Esimerkiksi partiolaiset pitivät nuotiohetken ja tulossa on gospeljumppa, jossa jumpataan gospelmusiikkia kuunnellen. Juhannusaattona Koskelassa vietetään seurakuntien juhannusjuhlaa.

Kesätalossa myydään myös seurakunnan ylläpitämän Koskelan aikuisten käsityökerhon tuotteita. Tuotot ohjataan Suomen Lähetysseuran työhön. Pihapiirin aittaan ja partion tilaan on puolestaan järjestelty Missionuoria tukevat kirpputori.

Tulla oikeasti kohdatuksi

Elina Harjukelon mukaan kesätalo on avattu, jotta ihmisillä olisi paikka kokoontua viettämään aikaa ja mahdollisuus osallistua seurakunnan toimintaan. Kesätalossa käydessään saa juttuseuraa ja voi tutustua seurakunnan työhön ja työntekijöihin helpolla tavalla. Toiminnassa halutaan huomioida erityisesti lapsiperheet, joita alueella on paljon.

– Yllättävän paljon täällä on käynyt väkeä, Harjukelo sanoo ja jatkaa lasten vanhempien kehuneen lapsille järjestettyjen aktiviteettien vaihtelevuutta.

Mutta ei Koskelassa käy vain lapsiperheitä, vaan toimintaa järjestetään ihan kaikille. Ohjelmassa on mukana käsityöhetkiä, veisuiltoja ja tietysti eläkeläisten oma kerho.

– Eräs vanhempi rouva kehui, kuinka täällä kahvilassa nuori kesätyöläisemme tuli juttelemaan hänelle kahvipöytään. Hän kiitteli, että harvoin nuoret tulevat kohtaamaan vanhoja, Harjukelo kuvaa.

Kesäkahvilan kautta nuoret ovatkin päässeet kokeilemaan millaista toiminnan järjestäminen ja ihmisten kohtaaminen on. Se on Harjukelon mukaan yksi syy, miksi kesätalo haluttiin avata.

– Halusimme tarjota nuorille mahdollisuuden kesätöihin, joissa näitä taitoja voi oppia.

Kesäkahviloita ympäri Suomen

Oulussa kesäkahvila on avattu tänä vuonna ensimmäistä kertaa Koskelan seurakuntakotiin. Kesäkahvila toimii myös Oulun tuomiokirkon Cafe Kryptassa. Lisäksi lähetystyön vohvelikahvila toimii Haukiputaan Wirkkulassa.

Pääkaupunkiseudulla kesäkahvilaan pääsee esimerkiksi Helsingissä Temppeliaukion kirkon takana. Siellä toimii taideteemainen kahvila, jonka ohessa on taiteilija Janne Laineen näyttely. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla toimii useita kesäkahviloita, joissa on huomioitu myös vauvat, lapset ja nuoret. Tampereella seurakunta järjestää muun muassa näkövammaisten kesäkahvilan toimintatila Myötätuulessa.

Seurakuntien kesäkahviloita on avoinna ympäri Suomen. Tiedot kahviloista ja niiden aukioloajoista löytää esimerkiksi seurakuntien verkkosivuilta.