Kesällä 2024 yli 260 tiekirkkoa avasi ovensa matkailijoille, tarjoten ainutlaatuisia mahdollisuuksia tutustua kulttuurihistoriallisesti merkittäviin rakennuksiin sekä kuulla kirkkojen kiehtovia tarinoita.
– Kirkot ovat kautta aikojen toimineet yhteisöllisyyden keskipisteinä, joissa ihmiset ovat perinteisesti kokoontuneet jakamaan elämän iloja ja suruja. Ne on rakennettu usein yhdessä, mikä tekee niistä myös osoituksen yhteisöllisyydestä, kuvailee tapahtuma- ja koulutuskoordinaattori Sanja Fält Kirkkopalveluista.
Esimerkkejä Tiekirkkojen kiehtovista tarinoista ovat Posion kirkon ja Metsäkansan kirkon ainutlaatuiset historialliset kertomukset. Posiojärven rannalla sijaitseva Posion kirkko on erinomainen esimerkki pienen yhteisön sitoutumisesta ja yhteistyöstä. Kirkko on rakennettu alun perin rukoushuoneeksi vuosina 1926–1927 ilman varsinaisia piirustuksia. Kaikki posiolaiset miehet osallistuivat talkoilla kirkon rakentamiseen. Rakennus vihittiin kirkoksi vuonna 1953.
Valkeakosken kaupungin alueella sijaitseva Metsäkansan kirkon historia juontaa juurensa 1930-luvun voimakkaaseen hengelliseen liikkeeseen, joka innosti kyläläisiä kokoontumaan seuroihin eri taloissa. Kyläläisten toive omasta kirkosta toteutui entisen kyläläisen, kauppaneuvos Emil Aaltosen lahjoituksen avulla, joka lahjoitti varat kirkon rakentamiseen, kun sopiva tontti oli löytynyt. Kirkon suunnitteli arkkitehti Jaakko Tähtinen. Peruskivi muurattiin heinäkuussa 1938, ja siihen talletettiin laatikot, jotka kertovat Suomen tilanteesta lähestyvän sodan kynnyksellä.
Tiekirkoissa on jokaisessa oma erityinen tarinansa – oli se sitten kätketty arkkitehtuuriin, kirkkotaiteeseen tai ihmisten kokemuksiin. Kesän aikana nämä tarinat tavoittivat yhteensä yli 335 000 kävijää, mikä perustuu 144 kirkon ilmoittamiin kävijätietoihin. Tämä osoittaa kirkkojen merkityksen matkailukohteina sekä paikkoina, joissa voi syventyä henkiseen ja kulttuuriseen perintöömme.