Sunnuntain ja maanatain välisenä yönä jännitettiin, juhlittii ja surtiin, kun eduskuntavaalien 2015 tulokset julkistettiin. Näissä vaaleissa äänensä käytti 70,1 prosenttia äänioikeutetuista.
Eduskuntavaalien tulokset ovat nyt koko kansan tiedossa. Keskustalla ja Vihreillä on syytä juhlaan, koska molemmat puolueet saivat nostettua eduskuntapaikkojensa määrää – Keskusta komeaan 49 paikkaan. Todellinen jännitysnäytelmä koski Keskustan taakse jääneiden kolmen seuraavaksi suurimman puolueen nokkimisjärjestystä. Perussuomalaiset näyttivät vielä alkuillasta olevan selviä altavastaajia, mutta ääntenlaskun tullessa päätökseen, oli Perussuomalaiset noussut toiseksi suurimmaksi puolueeksi 38 paikallaan.
Kokoomus jäi niukaksi kolmanneksi 37 paikallaan, mutta todellisen pettymyksen koki SDP, joka tippui 34 paikallaan kauas kärjestä. Vihreät sen sijaan syrjäytti Vasemmistoliiton seuraavaksi suurimpana puolueena nostaen paikkamääränsä 15 kansanedustajaan Vasemmistoliiton saadessa eduskuntaan vain 12 kansanedustajaa. Varsinais-Suomen Vasemmistoliiton äänikuningatar Li Andersson arvioi yhdeksi puolueen suosion laskun syistä voimakkaan kritiikin valtion harjoittamaa leikkauspolitiikkaa kohtaan. RKP piti yhdeksän paikkansa, kun taas KD menetti yhden saaden siten läpi eduskuntaan viisi kansanedustajaa.
KD koki pettymyksen, mutta vältti katastrofin
Kristillisdemokraateille nämä eduskuntavaalit olivat pettymys. Päivi Räsänen jaksoi vielä alkuillasta toivoa, että KD saisi eduskuntaan peräti kahdeksan kansanedustajaa. Taistelu oli kuitenkin monella paikkakunnalla tiukka ja loppujen lopuksi KD menetti yhden kuudesta paikastaan. Äänestäjistä 3,5 % antoi äänensä Kristillisdemokraateille, mikä oli hieman aikaisempaa kannatusta vähemmän. Iloinen yllätys oli Sari Essayahin menestys Savo-Karjalan uudessa vaalipiirissä, jossa Essayah haali yli 11 000 äänen saldon. Myös Päivi Räsänen jatkaa ensi kaudella eduskunnassa, vaikkakin hänen tulevaisuutensa sekä ministerinä että puolueensa puheenjohtajana on epävarma. Kuitenkin KD:n menestys näissä vaaleissa olisi voinut olla paljon huonompikin. Joidenkin ennusteiden mukaan puolue oli vaarassa saada eduskuntaan vain pari edustajaa.
Seuraavasta hallituskaudesta on vaikea sanoa vielä mitään. Keskustan puheenjohtaja ja todennäköinen tuleva pääministeri Juha Sipilä tulisi mitä luultavimmin johtamaan porvaripohjaista hallitusta. Mahdollinen vaihtoehto olisi kolmen suurimman puolueen Keskustan, Perussuomalaisten ja Kokoomuksen muodostama hallitus.On kuitenkin mahdollista, että mukaan otetaan myös pienempiä puolueita, jotka olivat ainakin viime kaudella selvästi niitä, jotka parhaiten pysyivät linjassaan ja osoittivat luottamusta muita puolueita kohtaan.