Yli 50 vuotta sitten Sansan aloittama kiinankielinen radiotyö sekä pari vuotta sitten alkanut Pakistanin tv-työ tavoittavat heitä, joita ei muilla keinoin tavoitettaisi.
Vuosi 2025 on alkanut vauhdikkaasti Pakistanissa yhteistyökumppanimme PAK7:n luona. Uusien tuotantokausien ja tv-sarjojen tekeminen on alkanut. Sosiaalisen median sisällöntuottajat saavat koulutusta lyhytvideoiden tuottamisesta ja teologiasta. Lisäksi yhteydenpitotyön tiimi on saanut vahvistusta, sillä koukuttavien mediasisältöjen ansiosta sadat ihmiset ottavat yhteyttä joka viikko kaivaten vastauksia kysymyksiinsä.
Yhdessä maailman suurimmista muslimimaista kaikki tämä ei ole itsestään selvää. Se on vaatinut riskinottoa, uusien asioiden kokeilua ja ennakointia. Siellä, missä tarve kuulla evankeliumia on suurin, ei nimittäin välttämättä ole edellä kulkeneita esimerkkejä tai varmaa polkua.
Ei länsimaisia kristittyjä, kiitos!
PAK7:n työ lähti liikkeelle, kun joukko pakistanilaisia kristittyjä uskalsi astua uudelle reitille yhdessä ja unelmoida siitä, että mediassa kerrottaisiin heidän omalla kielellään kristinuskosta, armosta ja Jumalan rakkaudesta. Esille pääsisivät paikalliset kristityt länsimaisten sijaan, ja ohjelmia tehtäisiin sinne, missä niitä katsotaan – sosiaaliseen mediaan ja televisioon. Näin uuden medialähetysjärjestön PAK7:n tarina alkoi lähes seitsemän vuotta sitten.
Medialähetys Sanansaattajien eli Sansan yhteistyö PAK7:n kanssa alkoi kaksi vuotta sitten projektikokeiluna ja jatkuu nyt vakinaisesti. Sen lisäksi, että monet yksittäiset ihmiset ottavat yhteyttä ja kertovat elämänsä muuttuneen, vaikuttavuutta seurataan myös laajoilla kyselyillä. Yhtä yleisökyselyä toteutetaan juuri nyt alkuvuonna 2025 pakistanilaisen tutkimusorganisaation kanssa.
”Naisia ei näy johtotehtävissä”
Uudenlaiset mediatyön muodot tavoittavat myös heitä, jotka ovat aiemmin jääneet ulkopuolisiksi. Pakistanilainen Nayab syntyi keskosena ja hänellä on synnynnäinen nikamafuusio, joka vaikuttaa hänen ryhtiinsä.
– Toiset lapset eivät leikkineet kanssani, koska näytin erilaiselta, eivätkä aikuiset puhuneet minulle. Perheeni kuitenkin rakasti minua niin paljon, että se antoi minulle itsevarmuutta, hän kertoo.
Nayab kuuli PAK7:stä ja sen järjestämästä medialeiristä ensimmäistä kertaa veljeltään. Joka vuosi kymmenet nuoret aikuiset kokoontuvat leirille opiskelemaan mediatuotantoa ja syventämään käsitystään kristinuskosta. Viime kesänä kuvatulla videolla Nayab kertoo, miten käänteentekevä leiri hänelle oli.
– Aluksi en uskonut voivani osallistua mediakoulutukseen tai liittyä PAK7:n toimintaan, mutta sitten kiinnostukseni alkoi kasvaa, ja onneksi minut valittiin mukaan. Olen oppinut täällä paljon videotuotannosta, ja myös hengellinen elämäni on vahvistunut. Opin täällä Pyhästä hengestä ja päätin antaa elämäni Jumalalle, Nayab hymyilee.
Nykyisin Nayab työskentelee PAK7:lla somesisällöntuotannon tiimissä harjoittelijana. Kesäleirillä hän yllättyi nähdessään, miten moni PAK7:n eri johtajista oli naisia.
– Pakistanissa ei näy moniakaan naisia johtotehtävissä.
Seurakuntien kasvusta syntyy myös ongelmia
Kun Sansan työ alkoi vuonna 1973, järjestyksessä toinen tukemistamme työmuodoista oli kiinankielinen työ.
– Kun aloitettiin, ei kysytty vaikuttavuutta. Tiedettiin, että maa on iso, joten radio-ohjelmia tarvittiin, kertoo Aasian aluepäällikkö Ilkka Kastepohja yhteistyön alkamisesta.
Ajan myötä kiinankielisessä työssä on oltu mukana monenlaisissa projekteissa. Osa on onnistunut, osa on suljettu. Pyrkimys on olla aina ajan tasalla siitä, missä ihmiset tavoitetaan ja mitä he tarvitsevat.
– Kaikessa medialähetystyössä kysytään peruskysymyksiä, kun mietitään, missä aloitetaan työ. Paljonko alueella on kristittyjä? Vainotaanko heitä? Mitä medioita ihmiset käyttävät? Onko media ylipäätään oikea väline?
– Lisäksi mediatyössä on kaksi vaihtoehtoa: joko tavoitellaan ihmisiä yksilötasolla tai sitten voimaannutetaan ja koulutetaan seurakuntalaisia vaikuttamaan omissa yhteisöissään. Kiinankielisessä työssä jälkimmäinen toimii paremmin, Ilkka Kastepohja kertoo.
Kiinassa uusia seurakuntia ja kristittyjen yhteisöjä syntyy paljon, mutta ongelmana on, ettei kasvuun nähden löydy riittävästi Raamattua tuntevia pappeja tai edes maallikoita. Etäraamattukoulu vastaa tähän tarpeeseen ja auttaa paikallisia yhteisöjä.
– Suljetussa maassa työn arviointi on haasteellisempaa, joten olemme pyrkineet löytämään suoraan seurakuntien johtajilta vastauksia siihen, mitkä heidän tarpeensa ovat.
”Luottamuksemme on ainoastaan Jumalassa”
Kiinankielinen mies otti yhteyttä etäraamattukoulun opettajiin ja kertoi huomanneensa aiemmin, ettei päässyt enää kirjautumaan raamattukoulun nettisivulle. Opinnot olivat vielä kesken ja ongelma jäi vaivaamaan häntä. Ensi alkuun hän rukoili, että opettajat osaisivat korjata ongelman, mutta sitten jokin muuttui.
– Tänä aamuna olin valmistautumassa päivään ja mietin taas, mitähän alustan sulkeutumiselle voisi tehdä. Sitten Jumala puhui minulle: “Sinun luottamuksesi on minussa, samoin toivosi; ei millään media-alustalla.” Töiden jälkeen olin vielä saanut teiltä viestin, että luottamuksemme on ainoastaan Jumalassa. Liikutuin siitä kyyneliin saakka. Jumala rakastaa meitä niin paljon, että olemme hengessä yhtä, mies kertoo.
Viivi Niemenmaa
Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 1/2025.