Perjantaina 13.9. vietetään kansainvälistä testamenttilahjoittamisen päivää (Legacy Giving Day). Päivän avulla halutaan muistuttaa, että testamentissaan voi ohjata perintöä hyväntekeväisyyteen.
Tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista on tehnyt testamentin tai harkinnut sen tekemistä. Heistä yhdeksän prosenttia haluaisi edistää arvojensa mukaista toimintaa laatimalla testamentin, jossa edunsaajana on jokin järjestö tai järjestöjä.
Suomalaisista 15 prosenttia on tehnyt testamentin ja 40 prosenttia on harkinnut sen tekemistä. Selvästi keskeisin syy testamentin tekemiselle on, että testamentin tekijä haluaa päättää mihin hänen omaisuuteensa menee kuoleman jälkeen (70 %). Lisäksi testamentin avulla halutaan muistaa itselle tärkeitä ihmisiä (32 %) sekä tehdä verosuunnittelua perijöiden puolesta (23 %). Testamentin ovat useimmiten tehneet yli 65-vuotiaat, korkeasti koulutetut ja eläkeläiset. Erityisesti alle 35-vuotiaat ja naiset ovat kiinnostuneita omien arvojen mukaisesta testamenttilahjoittamisesta.
Kiinnostavimmat kohteet ovat sairauksien hoito ja terveyden edistäminen (25 %), lasten ja nuorten hyvinvointi kotimaassa (23 %) sekä luonnonsuojelu (21 %). Myös vanhusten hyvinvointi kotimaassa (18 %), tiede ja koulutus (17 %) sekä eläinten hyvinvointi (17 %) ovat mieluisia testamenttilahjoittamisen kohteita.
– Testamenttilahjoittamisen avulla halutaan tukea samankaltaista toimintaa kuin mitä suomalaiset tukevat elinaikanaankin. On ilahduttavaa, että peräti yhdeksän prosenttia eli yli 380 000 suomalaista on kiinnostunut kirjaamaan järjestön perintönsä edunsaajaksi, kertoo Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n pääsihteeri Pia Tornikoski.
Testamenttilahjoittamisella voi Tornikosken mukaan tukea omien arvojensa mukaista toimintaa. Monet ihmiset myös päivittävät testamenttejaan oman elämäntilanteensa muuttuessa
Lahjoittamisen taustalla halu tukea itselle tärkeitä asioita
Testamenttilahjoittaminen on useissa maissa hyvin yleistä. Kiinnostus testamentilla lahjoittamiseen on kasvanut myös Suomessa. Järjestöille osoitettujen perintöjen taustalla on halu tukea itselle tärkeitä asioita.
– Testamentit edustavat joissain maissa jopa 20–30 prosenttia hyväntekeväisyystyön rahoituksesta. Suomessa järjestöjen rahoituksesta noin alle viisi prosenttia katetaan testamenttilahjoituksilla, mutta määrä on kasvussa.
– Yleishyödylliset yhteisöt eivät maksa perintöveroa, mikä voi olla osa testamenttiin liittyvää verosuunnittelua, Tornikoski jatkaa.
13.9.2019 vietettävää kansainvälisen testamenttilahjoittamisen päivää vietetään 16 maassa: Suomen lisäksi Alankomaissa, Australiassa, Belgiassa, Espanjassa, Italiassa, Itävallassa, Irlannissa, Iso-Britanniassa, Kanadassa, Norjassa, Puolassa, Saksassa, Sveitsissä, Tanskassa ja Tsekissä.
IRO Research Oy toteutti syyskuussa 2019 tutkimuksen testamentin tekemisestä. Tutkimus toteutettiin Hyvä testamentti -kampanjan toimeksiannosta haastattelututkimuksena ja siihen vastasi 1000 suomalaista.
Hyvä testamentti -kampanjassa on mukana 22 yleishyödyllistä yhteisöä, jotka edustavat laajasti erilaisia hyväntekeväisyyskohteita: Aivoliitto, Amnesty International, Helsingin ensikoti, Fida International, Greenpeace, Herättäjä-Yhdistys, Kansanlähetys, Kuurojen Liitto, Lastenklinikoiden Kummit ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Patmos Lähetyssäätiö, Pidä Saaristo Siistinä ry, Plan International Suomi, Päijänteen Luonnonperintösäätiö PLUPS, SOS-Lapsikylä, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Lähetysseura, Suomen Meripelastusseura, Suomen Pipliaseura, Suomen Setlementtiliitto, Suomen Sydänliitto ja WWF (Maailman luonnonsäätiö). Kaikki järjestöt ovat Vastuullinen Lahjoittaminen VaLa ry:n jäseniä. Hyvä testamentti -kampanja pyrkii muuttamaan suomalaista testamenttikulttuuria.