Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Kilpailuhenkisyys on osa kristitynkin elämää

 

Jokaisen meidän arjessa on paljon kilpailua, ja ympäri maailmaa järjestetään koko ajan erilaisia kilpailuja. Saako kristitty olla kilpailuhenkinen? Onko kilpailu turhaa?

Ihmiset tuppaavat olemaan kilpailuhenkisiä missä tahansa asiassa. Kun pelaa pingistä kaverin kanssa, ja kaveri saa enemmän pisteitä, alkaa helposti ärsyttää ja kilpailu saattaa jäädä puoliväliin. Kilpailutilanne on myös se, että kaveri saa paremman numeron kokeesta kuin sinä. Voi olla välillä vaikea myöntää olevansa jossakin asiassa huonompi kuin toinen.

Saisiko kristitty edes olla kilpailuhenkinen? Alasarjaurheilija, teologi ja Helsingin Kansanlähetyksen nuorisotyöntekijä Antti Koskenniemen mielestä saa. Koskenniemi kertoo, että tervehenkinen kilpailu tuo elämään iloa ja merkitystä – sekin on siis Jumalan hyvä lahja.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

”Tervehenkinen kilpailu tuo elämään iloa ja merkitystä.”

– Toisaalta on olemassa raja, jonka toisella puolella oleva kilpailuhenkisyys ei kuulu kristitylle, Koskenniemi sanoo.

Kilpailuhenkisyydestä sekä hyötyä että haittaa

Koskenniemen mukaan kilpailu ei ole vain ihmisten juttu, vaan kaikkiin luontokappaleisiin on sisäänrakennettu tarve menestyä.

– Ihmisten maailmassa palkintona menestyksestä on arvostusta, asemaa, rahaa ja hyvää oloa.

Koskenniemi kertoo itsekin olevansa kilpailuhenkinen, ja oli peli miten merkityksetön tahansa, on jalkapallokentältä ja jääkiekkokaukalosta mukavampi poistua voittajana.

– Kilpailuhenkisyys voi kannustaa ihmisiä parempiin suorituksiin, ja yhdessä tsemppaaminen luo ihmisten välille upean siteen. Terveestä kilpailusta voi olla myös hyötyä, Koskenniemi sanoo.

Lähimmäisen kunnioitus ei saa unohtua

Toisaalta uskossakin voi kilpailla. Jo Raamatussa, esimerkiksi kaikki neljä evankeliumia kuvaa paljonkin ihmisiä, jotka kilpailivat paremmuudesta Jumalan silmissä, Koskenniemi kertoo.

– Ne kertovat myös, kuinka Jeesus toistuvasti tylytti heitä. Nykyisinkin me helposti ja usein huomaamattamme kilpailemme hengellisesti: kuka on paras kristitty, kuka rukoilee tyylikkäimmin, ketä ihaillaan, kenellä on armolahjoja tai vastaavaa – mutta siitä on kaikille pelkkää harmia, pohtii Koskenniemi.

Lue juttu kokonaisuudessaan osoitteesta Nuotta.com!

Teksti Emilia Mäenranta | Kuvat Mikael Tammilehto & Pixabay/maxmann