Nuorten parisuhdeviikonloppu veti Kansanlähetysopiston täyteen osallistujia 29.–31. maaliskuuta. Kuudetta kertaa järjestetyn tapahtuman teema oli tänä vuonna ”Kaksintaistelu”.
– Aloin kirjailijaksi, kun isäni kuoli. Olin silloin 24-vuotias, ja isän kuolema sai minut pysähtymään ja miettimään, mitä haluan tehdä elämässäni. Oriveden opiston ensimmäisellä kirjoittamiskurssilla tajusin, että tämä on sitä, mitä haluan tehdä, kirjailija Joonas Konstig aloitti puheensa Nuorten parisuhdeviikonlopussa Kansanlähetysopistolla 30. maaliskuuta.
Konstigin isän kuolemaa edelsi hänen vanhempiensa pari vuotta aikaisemmin tapahtunut avioero.
– Isän tapaturmainen kuolema ei nyt jälkikäteen ajateltuna ollut välttämättä täysin tapaturmainen.
– Voisi sanoa, että olen puolueellinen tässä asiassa. Olen avioliiton ja perheen puolella, Konstig totesi.
Tärkein ihmissuhde
Joonas Konstigin puheen aiheena oli hyveellinen parisuhde. Taustalla on miehen viimeisin kirja Vuosi herrasmiehenä (WSOY 2017). Siinä hän kertoo menneisyydestään sovinnaisuuksia vastaan taistelevana kapinallisena, joka heräsi oman käytöksensä lapsellisuuteen tarkastelemalla vuoden ikäisen poikansa käyttäytymistä ruokapöydässä. Konstig ryhtyi opettelemaan klassisia miehisiä hyveitä, eikä projekti päättynyt tuohon vuoteen. Nyt hän kertoo avioliittonsa voivan paljon paremmin.
– Olin tällä viikolla poikani kanssa pihalla, ja vaimoni tuli kotiin töistä. Annoin hänelle spontaanisti suukon ja mietin sitten, mitä jos joku näkee sen. Ne varmaan ajattelee, että me ollaan ihan onnellisia. Koska niin minä ajattelisin, jos näkisin. Ja sitten tajusin, että varmaan me ollaan ihan onnellisia.
Konstig korosti sitä, että suhde omaan puolisoon on kaikkein tärkein suhde elämässä.
– Se on myös tärkein ihmissuhde teidän lasten tai teidän tulevien lastenne elämässä.
Kaksin taistelemassa pahoja voimia vastaan
Joonas Konstigin mukaan aviopareilla on tänä päivänä monenlaisia voimia vastassa. Kulttuurimme ei erityisemmin tue perheitä ja avioliittoja.
– Meillä on seksuaalisesta vallankumouksesta lähtien eli viidenkymmenen vuoden ajan ollut tapana hehkuttaa sitä, että pääsee ”naimaan vapaasti”. Populaarikulttuuri on täynnä tätä sinkkuelämää ja kuinka hienoa se on. Lopputulos on se, että meillä on yhä enemmän yksinäisiä ihmisiä.
Avioerojen yleisyys ja mahdollisuus eroon lisäävät avioeroja. Enää ei nähdä, että avioliitossa pysyminen on vaihtoehto, jos puoliso ei miellytä.
– Vaikka meidän kulttuurimme ei ole ihan parhaimmillaan tässä tällä hetkellä, niin ei se mitään. Tykkään kovasti tämän tapahtuman teemasta ”Kaksintaistelu”. Me olemme kaksin taistelemassa sellaisiakin voimia vastaan, jotka eivät ole meille rakentavia, Joonas Konstig kannusti.