Enemmän. Pidempiä työpäiviä. Parempia tuloksia. Kiireistä arvostetaan. Onko lepo tyystin kadonnut nykyajasta?
Ruotsalainen Tomas Sjödin ravistelee käsityksiämme juuri suomeksi käännetyllä kirjallaan Se tapahtuu, kun lepäät.
Pastori ja kirjailija Tomas Sjödin jäi itse sapattivapaalle kirjoittamaan lepoa käsittelevää kirjaansa. Ajatukset vapaasta alkoivat herätä, kun Sjödin ja hänen vaimonsa menettivät kaksi kolmesta pojastaan.
– Emme osanneet käsitellä tällaista uutta vapaata aikaa kovin hyvin, joten aloimme täyttää kalenteriamme kaikella mahdollisella.
Jossain vaiheessa Sjödin ja hänen vaimonsa huomasivat elävänsä elämää, jota he eivät halunneet.
Sjödin alkoi perehtyä juutalaiseen sapatin viettoon, sen syihin ja sen teologiaan.
– Silloin minusta alkoi tuntua siltä, että olen työskennellyt yhtäjaksoisesti niin pitkään, että pieni tauko tekisi hyvää.
Sjödin jäi kolmen kuukauden sapattivapaalle kirjoittamaan kirjaa levosta.
Se tapahtuu, kun lepäät
Levon voima ja tärkeys kätkeytyvät Sjödinin mukaan Jumalan luomistyöhön.
– Kun tarkastelemme luomisen kuutta ensimmäistä päivää, niihin kuului jonkinlainen nousu, lisääntyminen. Kasvit esimerkiksi kasvoivat. Seitsemäntenä päivänä Jumala loi levon, Sjödin kertoo.
– Jos elää elämäänsä vain kuuden ensimmäisen päivän kautta, voi toki saada paljon aikaiseksi, mutta kestävä luovuus syntyy vain, jos lepopäivästä pidetään kiinni.
Tähän liittyy Sjödinin pääteesi kirjassa Se tapahtuu, kun lepäät.
– Levon aikana tapahtuu niin paljon asioita, joita ei tapahdu silloin, kun työskennellään kovasti.
– Olemalla oikealla tavalla passiivinen voin antaa jonkin uuden kohdata itseäni. Näin ollen lepo ei ole vain kaiken työn unohtamista vaan sitä, että avaa itsensä uusille ideoille ja uusille ajatuksille, luovuudelle ja uuden luomiselle.
Sjödinin tärkein oivallus oman sapattivapaan aikana oli se, että ihminen tarvitsee rutiineja ja että niitä tarvitaan kaikkeen.
– Myös lepoon tarvitaan rutiineja. Lepo ei välttämättä toimi, jos vain makaa paikallaan. Levon merkitys tulee esille siinä, että päivät rakentuvat jotenkin, saavat jonkinlaiset raamit. Tutkimukset osoittavat, että se mikä kuluttaa ihmistä ei ole kova työnteko vaan se, jos kaikki päivät ovat samanlaisia ja vain lipuvat ohi. Tiukat rutiinit, järjestys ja tolkku ovat hyväksi sekä työnteossa, että levossa.
Se tapahtuu, kun lepäät -kirjaa on myyty ruotsinkielisenä yli 35 000 kpl. Sjödinin teoksista on aiemmin julkaistu suomeksi muun muassa Kun lehdet putoavat, näkyy keittiöstämme kauemmaksi sekä Salattu voimavara: onko tarkoitus, että kaikella on tarkoitus?
Lue Tomas Sjödinin haastattelu kokonaan Elämä-lehden kesänumerosta 6-7/2015.
Tutustu Se tapahtuu, kun lepäät -kirjaan Perussanoman verkkokaupassa