Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Kirjallisuuskriitikko arvioi Vuoden kristillinen kirja 2019 finalistit – paljastaa myös voittajasuosikin

 

Aiempina vuosina Vuoden kristillinen kirja -kilpailun esiraadissakin finalistikirjoja seulomassa ollut kirjallisuuskriitikko Jari O. Hiltunen analysoi kilpailun tämän vuoden kärkikuusikon Radio Dein studiossa. Kuva: Lilli Juntunen

Vuoden kristillinen -kirja 2019 kilpailun voittaja julkistetaan 27. päivä lokakuuta. Kirjallisuuskriitikko Jari Olavi Hiltunen esittelee finalistiteokset ja paljastaa oman suosikkinsa kilpailun voittajaksi.

Vuoden kristillinen kirja 2019 -kilpailun kuusi finalistiteosta julkistettiin viikonloppuna Turun kirjamessuilla. Eri medioille kirja-arvioita toimittava Jari O. Hiltunen arvioi Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä eilen maanantaina finaaliin valittujen kirjojen vahvuudet ja heikkoudet. Seurakuntalainen.fi nostaa esiin Hiltusen keskeisimmät huomiot.

Varoitus lukijalle: Juttu sisältää juonipaljastuksia.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

 

Maarit Eronen ja Jane Jones, Kadun kukka. Prostituutiosta vapauteen, Päivä Osakeyhtiö

– Takakansi kertoo olennaisen, että ihan tositarina ihmiskaupan uhrin selviytymisestä. Etelä-Afrikkalaisia ihmisiä, Hiltunen toteaa.

Hän kuvailee teoksen kerrontaa sanaparilla ”heviä tarinaa”.

– Alkoholisoitunut äiti hylkää tyttärensä ja viinaan menevä isoäiti ei välittänyt tästä henkilöstä, josta tämä kirja kertoo. Naisihminen ajautuu sitten huumeiden käyttäjäksi ja hyväksikäytetyksi ja vuosien kaltoin kohtelu. Lopulta hänet myy seksiorjaksi mies, joka oli pakottanut hänet naimisiin kanssaan. Se on monella tapaa kahlehdittu, tiivistää Hiltunen dokumentaarisen henkilötarinan asetelman.

– Alamäki, jonka päätöksenä näkyy varma kuolema, loppuu yllättävästi.

Kirjan päähenkilö saa mahdollisuuden toipua ja hän pääsee prostituutiosta vapauteen. Hiltunen vertaa kirjan rakennetta ja asetelmaa aikansa klassikkoteokseen jengijohtaja Nicky Cruzin tarinan kertovaan Juoksen poika juokse -kirjaan.

– Juokse poka juokse on kirjana kiinnostanut valtavan paljon ihmisiä taustasta riippumatta juuri sen takia, että siinä on tämä selviytymiskamppailu ensin.

– Mennään tukkaputkella vaarallisessa maailmassa, ja sitten ennen kuin poliisin luoti pysäyttää tai jotain sattuu, tulee joku joka pysäyttää sen prosessin. Hengellisessä- tai uskonnollisessa kirjassa se on yleensä Jumalan puuttuminen peliin.

 

Jukka Hautala, Seitsemän kertaa seitsemän. 49 sanaa Raamatusta, kristinuskosta ja kulttuurista, omakustanne

– Olin tietyllä tavalla yllättynyt, että tällainen omakustanne finaaliin kelpasi, Jari O. Hiltunen tunnustaa.

Jukka Hautalan omakustanteella on Hiltusen mukaan kuitenkin ansionsa sekä sisältönsä että visuaalisen ilmeensä osalta.

– Ulkoasuun on erittäin hyvin panostettu ja virheetöntä tekstiä. Ihan kuin kaupallisen kustantajan tekemä teos.

Seitsemän kertaa seitsemän tarjoaa lukijan pureskeltavaksi 49 sanaa ja käsitettä, termit ovat pääasiassa kreikankielisiä.

– Kirja on sillä tavalla hartauskirjamainen, että näiden sanojen taustalta haetaan etymologiaa eli sanojen merkitystä ja myös sitä käytännön sovellusta, että mitä tästä voidaan kristinuskosta päätellä.

– Tämä menee joko käsikirjastoon tai sitten hartauskirjahyllyyn. Nämä sanat on jollekin teologille tai teologian opiskelijalle ihan hyviä katsoa. Kristillisiä kirjojan pitkään lukenut henkilö saattaa näistä löytää todella mielenkiintoisia ajatuksia koskien sanoja, joiden merkityksen ja sisällön hän luuli jo ymmärtävänsä.

 

Saara Kinnunen, Äidin ikävä, Perussanoma Oy

Pitkälinjan sosiaalipsykologi ja psykoterapeutti Saara Kinnunen uppoutuu tietokirjassaan äidin puuttumisen ja äidin roolin merkityksen pohdinnan avulla sisälle ihmisen sielunelämään.

– Turvallisuuteen liittyviä aiheita käydään läpi, lapsen ja äidin suhdetta tai jotain muuta.

Teos on jatko-osa kirjoittajan aiemmalle teokselle Isän ikävä, joka voitti Vuoden kristillinen kirja -kilpailun kolme vuotta sitten. Hiltunen pitää Äidin ikävää tilausteoksena, jonka kustantaja on toivonut kirjailijalta aiemman teoksen menestyksen innostamana.

Hiltunen luonnehtii Saara Kinnusen Äidin ikävän lähestymistapaa aiheeseen perinteiseksi. Teos väistää joitain nykyajan vaikeita kysymyksiä, joista lukijat saattaisivat olla erimielisiä.

– Saara on pitänyt tällaisen kristillisen kirjoittajan tai kristillisen psykologin roolia yllä ja se tässä kirjassa näkyy. Hän ei lähde purkamaan esimerkiksi sitä, miten sateenkaariperheiden tilanne on niin tai näin.

 

Sinikka Klemettilä, Pianomies Hillel Tokazier, Päivä Osakeyhtiö

Sinikka Klemettilän kirjoittama Hillel Tokazierin elämäkerta on Hiltusen mukaan ”mukaansa tempaava teos” suomenjuutalaisesta miehestä, joka on muusikkona useimmille ainakin jollain tavalla entuudestaan tuttu.

Hillel Tokazier on pitkän linjan muusikko, joka on soittanut niin rockyhtyeessä, jazzbändissä kuin erilaisissa populaarimusiikin sooloprojekteissa ja tuotannoissa.

­– Hän kertoo tässä kirjassa aika avoimesti lapsuudestaan Helsingissä juutalaisperheen kasvattina. Hyvin monta sivua käsitellään perhe-elämän reunaehtoja perheessä, jossa on aika tiukat säännöt. Hillelillä oli hyvin voimakas äiti, joka pisti kuriin isän ja lapset.

– Isä, joka oli sotaveteraani, saa paljon myönteisiä lauseita. Hän kasvatti Hlilleliä todella eli teki isän homman hyvin. Hillel muistelee häntä lämmöllä niin kuin äitiänsäkin kyllä.

Jari O. Hiltunen pitää kirjan merkittävänä arvona sitä, että teos avaa valtaväestölle suomenjuutalaisten kulttuuria, joka on monelle vieras.

­– Me emme välttämättä tiedä esimerkiksi juutalaisperheistä, jos niitä ei ystäväpiiriin kuulu eikä ole siellä koskaan tullut käytyä. Ilman tällaisia kirjoja jää ihan vieraaksi, mitä siellä ovien takana tapahtuu. Ja sitten kun ei ole tietoa, myytit lähtevät liikkeelle.

 

Juho Sankamo, Alkukirkon salaisuus, Perussanoma Oy

– Kun kustantaja on Perussanoma, eikös se nimi kerro jo aika paljon, kysyy kirjallisuuskriitikko Hiltunen Juho Sankamon Alkukirkon salaisuus -kirja kädessään.

– Se on vanhanaikainen kristillinen kirja, joka menee aika lähelle vanha-aikaista saarnakokoelmaa eli postilloista silloin puhuttiin, tämä on nykyaikaisempi versio.

Jari Hiltunen luonnehtii Sankamon nykypostillaan kokeneen kirjoittajan teokseksi, joka on tuottanut ”tuhtia tavaraa”.

– Kirkon historia käydään läpi parin tuhannen vuoden aikahaitarilla. Alkuvaiheista asti kirjoittaja selvittää kirkkoisien ja arkeologian valossa, millainen on se kirkko, jonka Kristus rakensi kalliolle.

 

Tapani Sopanen, Juhani Huotari, Vainotun kristityn asiamies, Päivä Osakeyhtiö

– Pesukestävä pastorin ja lähetyssaarnaajan elämänkerta. Joka vuosi tulee tällaisia elämänkertoja eri kirkkokuntien työntekijöistä. Tämä sattuu olemaan helluntailainen, sekä kirjoittaja että kohde, tiivistää Hiltunen Vainotun kristityn asiamies -teoksen lajityypin.

Helluntailaisvetoisen kirjan kustantaja on vapaakirkon kustannustalo, Päivä Oy.

­– Tyypilliseen elämäkertasarjaanhan tämä menee. Juhani Huotarin elämä avataan auki lapsuudesta asti. Kerrotaan vanhemmista paljon, helluntaipastoriperheestä.

­– Juhanin elämään kuuluu rankka vaihe. Hän sairastui aivokalvontulehdukseen. Minulla on tytär käynyt saman läpi, oli rankka paikka lukea, kun Juhania yritettiin kirjassa hoitaa 50 vuotta vanhoilla menetelmillä, Jari O. Hitunen kuvailee.

Kristilliselle kirjalle tyypilliseen tapaan teksti kuvaa Jumalan väliintuloa kriisin keskellä.

– Rukousvastauksena tulivat helluntaiset, jotka rukoilivat Juhanin puolesta. Hän parani ja toipui. Siitä mies kasvoi ja lähti sitten evankeliumin työhön, ja onkin ollut lähetystyössä pitkään.

Hiltunen kertoo arvostavansa etenkin Tapani Sopasen ”uskonnollishenkisiä romaaneja”.

– Muun muassa kirjat Kyyneleet eivät puhdista ja Silvottujen sinfonia ovat jääneet mieleen. Tapani on kirjoittajana hyvä. Joskus ihmettelin, että luopui romaanien kirjoittamisesta.

 

Suosikkisi vuoden kristilliseksi kirjaksi?

Radio Dein Herätys!-aamulähetys kysyi myös, mikä on kirjallisuuskriitikko Jari O. Hiltusen oma suosikki Vuoden kristillinen kirja 2019 -palkinnon voittajaksi.

­– Helpoin valinta vuoden 2019 Kristilliseksi kirjaksi on Kadun kukka, koska kirja on lähellä sitä, mikä on yleensä voittanut.

– Se on tavallaan kristillisyyden ytimessä alusta loppuun saakka. Vaikka on synkkä maailma, johon eteläafrikkalainen tyttö joutuu ja seillä kärsii, kristillisen opin ydin pelastaa ihmisen vaikeuksien keskellä. Se on kirjassa kouriintuntuvana. Ehkä valitsija pysähtyy juuri tämän kirjan kohdalla pohtimaan juuri tätä pointtia.

Voittajakirjan valitsee tänä vuonna toimittaja Sanna Ukkola. Kilpailun voittaja sekä yleisöäänestyksen voittaja julkistetaan Helsingissä kauppakeskus Triplan Fokuksessa järjestettävässä yleisötilaisuudessa sunnuntaina 27. lokakuuta kello 13.

Yleisöäänestykseen voi osallistua Kristilliset kustantajat ry:n sivulla.

Kuuntele Radio Dein Herätys!-aamulähetys 7.10., vieraana Jari O. Hiltunen: