Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Kirkko mukana reformaation maailmannäyttelyssä Wittenbergissä – Suomen ohjelmassa tarjolla Agricolaa

 

Agricola-kävely päättyy Turun tuomiokirkoon.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Turun kaupunki osallistuvat 1.−3. heinäkuuta yhteisellä ohjelmakokonaisuudella reformaation maailmannäyttelyyn, joka järjestetään touko-syyskuussa Wittenbergissä Saksassa.

Saksan evankelisen kirkon toteuttama maailmannäyttely kokoaa yhteen kirkkoja ja kristillisiä järjestöjä, kulttuurialojen toimijoita, eurooppalaisia reformaatiokaupunkeja ja kansainvälisiä organisaatioita.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Turun kaupunki haluavat tuoda näyttelyssä esiin reformaation erityistä pohjoista vaikutushistoriaa ja sen jälkiä suomalaisessa kulttuurissa ja yhteiskunnassa. Kirkolle näyttelyyn osallistuminen yhdessä muiden sisarkirkkojen kanssa konkretisoi merkkivuoden yhteistä kansainvälistä ja ekumeenista viettoa.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Tanssia ja kaksi Nina Åströmin konserttia

Wittenbergin Luther-puistossa esitellään kolmen päivän ajan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon työtä ja Suomen reformaatiokaupunkia Turkua. Musiikin, videoiden, lastenohjelman ja hiljentymisen lomassa vierailija voi tavata Mikael Agricolan. Esillä on myös pienoisnäyttely, joka kertoo reformaation etenemisestä Suomessa. Näyttelyn on tuottanut Turun yliopiston Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies. Näyttelypaviljongin ohjelma toteutetaan yhteistyössä Luterilaisen maailmanliiton kanssa.

Eri puolilla maailmaa niin Euroviisuissa kuin slummeissakin esiintynyt laulaja-lauluntekijä Nina Åström musisoi Wittenbergissä (1.7. ja 2.7.) kahdessa hyväntekeväisyyskonsertissa. Konserttien tuotto käytetään Paul Gerhardtin evankelisen sairaalan uuden saattohoitokodin rakentamiseen.

Nykytanssin ja musiikin kokonaisteos ”Vaellus – Auf der Wanderung” yhdistää (1.7.) Franz Schubertin mestarillisen jousikvarteton No 14 d-molli ”Tyttö ja kuolema” ja saksalaisen tanssiteatterin uranuurtajan Susanne Linken duettokoreografian kahdelle nykytanssijalle.

Agricolaa ja identiteettikeskustelua

Suomalaisohjelmassa esiin nousee myös Suomen reformaattori ja kirjakielen isä Mikael Agricola, joka opiskeli Wittenbergissä 1536–39. Luther-talon miljöö on yksi autenttisista kohteista, joissa Mikael Agricolan tiedetään vaikuttaneen ja siksi luonteva tapahtumapaikka Agricola-teemailtapäivälle (2.7.)

Viimeisenä ohjelmapäivänä (3.7.) järjestettävässä seminaarissa pohditaan muun muassa sitä, juontavatko suomalaisen koulujärjestelmän menestyksen juuret Wittenbergin reformaatiosta.

Seminaaripäivän paneelikeskustelussa pureudutaan pilke silmäkulmassa siihen, miten luterilainen identiteetti ilmenee Saksassa ja Suomessa. Mukana keskustelemassa kolme Suomea ja Saksaa hyvin tuntevaa: Suomen Saksan-instituutin johtaja Laura Hirvi, Suomessa asuva saksalainen kulttuuritoimittaja Peter Lüttge ja Suomessa pitkään vaikuttanut toimittaja-kirjailija Roman Schatz.

Nykytaidetta ja juuritarinoita koko kesän

Heinäkuun ohjelmakokonaisuuden lisäksi Wittenbergissä on kesän ajan esillä Eija-Liisa Ahtilanvalokuvataidetta osana nykytaiteen näyttelyä ”Luther und die Avantgarde”.

Puolen vuoden ajan Eurooppaa kiertänyt ja myös Turussa maaliskuussa vieraillut kansainvälinen tarinarekka on nyt osa Wittenbergin maailmannäyttelyä. Rekassa voi tutustua eri maista kerättyihin tarinoihin. Mukana on myös Turun seudulta kerättyjä tarinoita suomalaisten juurista.

Wittenbergin maailmannäyttelyn suomalaisohjelma 1.-3.7.2017

KT