Kirkkohallitus ja evankelis-luterilaiset lähetysjärjestöt uudistavat lähetystyöntekijöiden koulutusta. Jatkossa opinnot voi aloittaa, vaikka tarkempaa tietoa mahdollisesta kutsusta lähetystyöntekijän tehtävään ei vielä olisi.
– Työtä tehdään muuttuvassa maailmassa ja vaihtuvissa konteksteissa. Uudelle koulutukselle on ominaista tehtävälähtöisyys, joustavuus ja henkilökohtaiset koulutuspolut. Koulutukseen sisältyviä moduuleja eli opintojaksoja voi suorittaa perinteiseen tapaan lähiopetuspainotteisesti, mutta tulevaisuudessa osan opinnoista voi suorittaa lähetyskentällä etänä, kertoo Kirkon koulutuskeskuksen johtaja Kari Kopperi.
Uutta koulutuksessa on se, että opinnot voi aloittaa, vaikka tarkempaa tietoa mahdollisesta kutsusta lähetystyöntekijän tehtävään ei vielä olisi. Yksittäisiä opintojaksoja voi suorittaa myös ilman, että suorittaisi koko erityiskoulutuksen.
Kirkkohallitus ja evankelis-luterilaiset lähetysjärjestöt uudistivat lähetystyöntekijöiden tuoreessa koulutussuunnitelmassa Kirkon kansainvälisen työn erityiskoulutuksen vastaamaan paremmin kansainvälisen työn erikoistarpeita. Uudistettu koulutussuunnitelma antaa aikaisempaa enemmän henkilökohtaista joustavuutta opintojaksojen suorittamiseen.
Uudistetussa koulutussuunnitelmassa on määritelty lähetystyöntekijän tehtävään sisältyvät osaamisalueet. Näitä ovat sitoutuminen kirkon hengelliseen perustaan, organisaatio- ja kehittämisosaaminen, vuorovaikutustaidot, uskonto- ja kulttuuriosaaminen sekä tehtäväkohtainen ammatillinen osaaminen.
Lähetystyössä on määrä palvella pääsääntöisesti oman ammatillisen osaamisen mukaisissa tehtävissä.
Kirkon kansainvälisen työn erityiskoulutuksen järjestäjä on Kirkon koulutuskeskus yhteistyössä Kirkon lähetystyön keskuksen kanssa. Opintojaksoja toteuttavat myös useat yhteistyökumppanit, kuten lähetysjärjestöt ja oppilaitokset.