Elämäntaito: Klaus Härön mukaan kristitty tarvitsee koko Raamatun – ”Vanhaa testamenttia lukiessa tulee sekä turpaan että rohkaisua”

Kirkkohallitus kannattaa kuntalain uudistusta

 

Valtiovarainministeriö on pyytänyt Suomen evankelis-luterilaiselta kirkolta lausuntoa hallituksen valmistelemasta kuntalain esitysluonnoksesta. Kirkkohallituksen täysistunto käsitteli lausuntoa tänään kokouksessaan. Kirkkohallituksen lausunnossa valtiovarainministeriölle otetaan kantaa lähinnä niihin esitysluonnoksen kohtiin, jotka sivuavat seurakuntahallintoa. Lausunnossa tuodaan esille seurakuntien ja kuntien välistä yhteistoimintaa. Kirkkohallitus toteaa, että kuntien ja seurakuntien yhteistyöllä on pitkät ja toimivat perinteet. Suuri osa seurakunnista tekee esimerkiksi säännöllistä yhteistyötä kunnan vanhustenhuollon, varhaiskasvatuksen ja vammaistyön kanssa.

Kirkkohallitus tahtoo, että tämän yhteistyön jatkuminen turvataan myös tulevaisuudessa.
 
Kirkkohallitus pitää perusteltuna ehdotusta uudistaa kuntalaki. Sen mukaan toimintaympäristön muutokset, kuntarakenteen uudistuminen ja sähköisten tietojärjestelmien nopea kehitys haastavat kehittämään niin kuntien kuin seurakuntienkin hallintoa.

Kirkkohallituksen esitys seurakuntarakenteiden uudistamiseksi on parhaillaan kirkolliskokouksen käsittelyssä.
 
Lisäksi kirkkohallituksen täysistunnon lausunnossa otetaan kantaa muun muassa ehdotukseen siirtää kuntavaalien ajankohtaa sekä alentaa kansanäänestysaloitteen ikärajaa.

IK-opisto neliöb. 6.-19.1.

Ei tarvetta kirkon omalle laillisuusvalvontajärjestelmälle

 

Täysistunto käsitteli myös Tampereen luottamushenkilöiden aloitetta, jossa ehdotetaan, että kirkkoon perustettaisiin oma laillisuusvalvontajärjestelmä.

Aloitteessa ehdotetaan, että kokonaiskirkon ja hiippakuntien hallintoa valvomaan perustettaisiin laillisuusvalvontaelin, jonka valitsisi kirkolliskokous toimikautensa (neljä vuotta) ajaksi. Lisäksi jokaiseen seurakuntayhtymään perustettaisiin laillisuusvalvontaelin, jonka valitsisi kirkkovaltuusto toimikautensa (neljä vuotta) ajaksi.
 
Aloitteen on allekirjoittanut Tampereen seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston jäsen ja Pyynikin seurakuntaneuvoston jäsen Antti Punkari ja 41 muuta luottamushenkilöä. Aloitteen tekijöiden mielestä on vakava puute, ettei tuomiokapitulien toimintaa valvo mikään elin, vaan niiden toimista on valitettava tuomioistuimiin, jotka eivät halua puuttua kirkon sisäisiin asioihin.

Allekirjoittaneiden mukaan myöskään kirkkohallituksen päätöksentekoon ei kohdistu laillisuusvalvontaa. He pyytävät, että aloite toimitettaisiin kirkolliskokoukselle, joka on kirkon ylin päättävä elin. 
 
Kirkkohallituksen täysistunnon mukaan kirkon oman laillisuusvalvontajärjestelmän perustamiselle ei ole tarvetta. Täysistunto totesi, että kirkon nykyiset sisäiset valvontaviranomaiset, yleiset valvontaviranomaiset ja perustuslaissa säädetty oikeusturva riittävät vastaamaan seurakuntien ja niiden jäsenten oikeussuojan tarpeisiin.