Kirkkopäivillä 19.5.-20.5. Turussa on useita tilaisuuksia, joissa pohditaan turvapaikanhakijoiden ja paperittomien kysymyksiä.
”Suomi on sitoutunut antamaan kansainvälistä suojelua heille, jotka ovat sen tarpeessa. Tämä tarkoittaa ihmisiä, joita uhkaa kotimaassaan kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu”, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo.
”Usein saattaa unohtua, että kansainvälisen suojelun myöntämisen tarkoitus ei ole turvata kaikille samanlaista elämää kuin esimerkiksi Suomessa, vaan antaa turvaa henkilöille, jotka ovat kotimaassaan henkilökohtaisen vainon vaarassa. Suomi noudattaa kaikessa turvapaikkapäätöksenteossaan samoja kansainvälisiä sopimuksia ja EU-lainsäädäntöä kuin muutkin EU-maat”, Nerg jatkaa.
”Paperittomien määrää voimme vähentää korjaamalla turvapaikkaprosessin kuntoon, vähintään samalle tasolle kuin ennen ’pakolaiskriisiä’, sekä lisäämällä realistisia reittejä lailliseen oleskeluun Suomessa”, lakimies Heli Aali Pakolaisneuvonta ry:stä sanoo.
Päivi Nerg uskoo ratkaisun paperittomien ihmisten asemaan löytyvän viranomaisten, järjestöjen ja seurakuntien yhteistyöllä:
”Jos edellytyksiä saada Suomesta turvapaikkaa tai muuta suojelua ei ole, edessä on kotiinpaluu – aina ensisijaisesti vapaaehtoisesti. Vapaaehtoiseen paluuseen on tarjolla tukea, esimerkiksi aineellista tai taloudellista apua, jonka avulla aloittaa elämä uudelleen kotimaassa”, Nerg muistuttaa. Hän sanoo viranomaisten toivovan, että myös järjestöt ja kirkko pitäisivät tätä mahdollisuutta esillä kohdatessaan paperittomia, eli ilman oleskelulupaa Suomessa oleskelevia ihmisiä.
- Paperittomat. Vaikea pala Suomelle? Logomossa pe 19.5. klo 14. Mukana mm. Päivi Nerg ja Heli Aali.
- Maailma on täällä − Kirkkoturva 10 vuotta. Mikä on kirkon rooli turvapaikan tarjoajana Suomessa? Mikaelinkirkossa la 20.5. klo 18. Puhumassa mm. kansanedustaja Annika Saarikko ja arkkipiispa Kari Mäkinen.
- Uskonnot, rauha ja kotoutuminen -seminaari. Logomossa pe 19.5. klo 16. Mikä on uskontojen merkitys rauhan edistämisessä? Mukana mm. pääministeri Juha Sipilä ja Euroopan uskontojohtajien neuvoston (ECRL) jäseniä.