Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Kirkolliskokoukseen esitys: Hautaan siunaaminen maksulliseksi kirkkoon kuulumattomille

 

Kirkkoon kuulumattomien hautaan siunaamista esitetään maksulliseksi. Ensi maanantaina alkava kirkolliskokous käsittelee Porvoon hiippakuntavaltuuston esitystä asiasta. Viime vuonna lähes 5000 kirkkoon kuulumatonta vainajaa siunattiin kirkollisin menoin seurakuntien tiloissa. Esityksen laatijan, kirkkoherra Torsten Sandellin arvion mukaan kustannukset kirkkoon kuulumattomien siunaustilaisuuksista kirkolle ovat vuodessa vähintään 1 250 000 euroa. Sandell huomauttaa esityksessään, että hautaan siunaamisesta aiheutuviin kustannuksiin ei pidä sekoittaa hautasijan, hautaan laskemisen tai haudan hoidon kustannuksia. Lain mukaan jokainen kunnan asukas maksaa saman hinnan hautasijasta riippumatta siitä, onko hän kirkon jäsen vai ei.
Siviilihautajaisia järjestävä Pro-Seremoniat perii saattotilaisuuden puheesta ja musiikkiesityksistä noin 450 euron maksun.

Siunaustilaisuus kappelissa on kirkollinen toimitus, josta seurakunnat eivät peri erikseen maksua. ”Kaikkien on oltava tervetulleita Jumalan huoneeseen eikä kenellekään haluta tehdä vaikeaksi tulla kuulemaan Jumalan sanaa ja saaman sielunhoitoa”, Torsten Sandell kirjoittaa esityksessään, mutta lisää, että ”kirkosta eroaminen on myös tietoinen valinta, ja eroajat ottavat huomioon sen seuraukset. Nykytilanteessa meidän on kysyttävä: Onko oikein, että kirkon jäsenet jatkossa maksavat kirkkoon kuulumattomien hautaan siunaamiset kirkollisveroissaan?”

Hautaan siunaamisten määrä kirkkoon kuulumattomien joukossa on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut jatkuvasti. Sandell arvelee sen johtuvan siitä, että kirkko ei peri tilaisuudesta maksua, kun sen sijaan siviilihautajaisten järjestäjät laskuttavat puhujapalvelusta ja musiikista.

Perheniemi neliöb. 2.-8.9

Eroon pakkosiunauksista

Siviilijärjestöjen palvelukeskus Pro-Seremoniat järjestää siviilihautajaisia. Siunaustilaisuuden sijaan puhutaan saattotilaisuudesta. Puhujapalvelusta veloitetaan 260 euroa, josta palvelukeskuksen taustayhteisöön kuuluva saa 30 euron alennuksen. Musiikkiesitys maksaa 190 euroa, jos soittimena on kappelin urut. Muun soittimen käytöstä kulukorvaus on 20 euroa. Maksuun voi saada tukea Vapaa-Ajattelijain Liitolta enintään 100 euroa.

Toimitusjohtaja Anneli Aurejärvi-Karjalainen Pro-Seremonioista pahoittelee, ettei saattotilaisuuden järjestämiseen arkun äärellä ole muita tiloja kuin juuri tähän tarkoitukseen rakennetut kappelit, jotka Helsingin Hietaniemen krematoriokappelia lukuun ottamatta ovat seurakuntien omistuksessa. Siksi saattotilaisuudetkin on tapana järjestää seurakunnan kappelissa, ellei seurakunta ole kieltänyt sen vuokraamista siviilihautajaisiin.

Aurejärvi-Karjalaisen mukaan ongelma ei ole kaavailtu maksu vaan katsomusneutraalien kappelitilojen puute.

– Esimerkiksi Espoosta on lähdettävä Helsingin tai Vantaan puolelle järjestämään siviilihautajaisia. Yhtenä ratkaisuna olemme esittäneet sitä, että omaiset järjestäisivät saattotilaisuuden vasta tuhkauksen jälkeen. Silloin ei olisi tätä tilaongelmaa, Aurejärvi-Karjalainen sanoo.

Hän toivoo, että maksullisuus jopa auttaisi eroon uskonnottomien vainajien ”pakkosiunauksesta”, jolloin omaiset järjestävät vainajalle kirkolliset hautajaiset vastoin tämän eläessään esittämää tahtoa ja vakaumusta.