Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Kirkolliskokous päättää seurakuntien rakennemallista, edustaja-aloite uudesta avioliittolaista

 

Kirkolliskokous istuu ensi viikolla Turussa. Kuva Kirkon kuvapankki/Aarne Ormio

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous kokoontuu kevätistuntoonsa Turun kristilliselle opistolle tiistaista perjantaihin 5.-8.5.
Kokousviikon päätettävinä asioina ovat muun muassa seurakuntarakenneuudistus sekä valtionkorvauksen jakaminen seurakunnille ja seurakuntayhtymille. Viikon aikana kirkolliskokous käy lähetekeskustelua muun muassa virsikirjan lisävihkosta ja kirkon diakonivirasta. Kuusitoista edustajaa on allekirjoittanut aloitteen koskien uutta avioliittolakia.

Kirkolliskokousviikko avataan tiistaina 5.5. Avajaismessu on Maarian kirkossa kello 8.30. Messussa saarnaa Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen.
Avajaisistunnossa vierailee Viron evankelis-luterilaisen kirkon uusi arkkipiispa Urmas Viilma. Sisäministeri Päivi Räsänen tuo valtioneuvoston tervehdyksen kirkolliskokoukselle tiistaina 5.5.

Avioliittolain muuttamista koskevan aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja on kirkkoherra Kalervo Salo Espoon hiippakunnasta. Edustaja-aloitteessa esitetään, että kirkolliskokous ryhtyy toimiin käynnistääkseen seuraavalle kirkolliskokoukselle ulottuvan prosessin. Sen tavoitteena on muun muassa arvioida uuden avioliittolainsäädännön seurauksia kirkolle ja osoittaa, että kirkko arvostaa samaa sukupuolta olevissa parisuhteissa eläviä ihmisiä ja heidän lapsiaan.

Perheniemi neliöb. 2.-8.9

Kirkon virallinen kanta edelleen on, että avioliitto on miehen ja naisen liitto.

Eduskunta äänesti viime marraskuussa lakivaliokunnan mietinnöstä, jonka mukaan aloite sukupuolineutraalista avioliittolaista tulisi hylätä. Eduskunta torjui lakivaliokunnan mietinnön äänin 105-92 ja asettui näin sukupuolineutraalin avioliiton kannalle. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti lain allekirjoituksellaan 20. helmikuuta 2015 ja oikeusministeriö on ryhtynyt valmistelemaan sen perusteella muutoksia muihin lakeihin. Laki astunee voimaan maaliskuussa 2017.