Sisäministeri Päivi Räsäsen tuoma valtiovallan tervehdys kirkolliskokouksessa on herättänyt keskustelua puolesta ja vastaan. Sen on sanottu muun muassa tyrmistyttäneen kirkolliskokousedustajat. Osa kirkolliskokousedustajista vastaa väitteisiin.
Kirkolliskokousedustajat Aino Vesti, Marjaana Perttula, Annika Määttänen, Hannele Karppinen ja Sari Behm ihmettelevät kirjoituksessaan Seurakuntalainen.fi:lle uutisia kirkolliskokousedustajien tyrmistyneisyydestä. ”Me emme havainneet erityistä tyrmistystä”, he kirjoittavat.
”Ilta-Sanomat (8.11. 2012) uutisoi kirkolliskokousedustajien tyrmistyneen kirkollisministeri Päivi Räsäsen tervehdyspuheesta, jonka hän piti valtioneuvoston kirkolliskokoukselle tarjoamassa kahvitilaisuudessa.
Me emme havainneet erityistä tyrmistystä. Lähinnä tyrmistyimme Ilta-Sanomien uutisointiin asiasta. Käytäväkeskusteluissa monet kiittelivät ministeriä rohkeasta ja koskettavasta puheenvuorosta, joka käsitteli elämän kunnioittamista. Ministeri käsitteli puheessaan kolmea asiaa, pakolaiskysymystä, eutanasiaa ja aborttia.
Kirkolliskokouksessa on toistasataa edustajaa, joiden mielipiteet jakaantuvat useimmissa asioissa. Valtiovallan ja kirkon kohdatessa on hyvä ottaa esille tärkeitä asioita eikä tyytyä vain muodollisuuksiin. Oltiin ministerin kanssa samaa mieltä tai ei, hän pureutui kristillisen ihmiskäsityksen ytimeen.”
”Puhe osoitti rohkeutta”
Kirkolliskokousedustaja Pasi Palmun mukaan Räsänen puhe oli myönteisessä mielessä kuohuttava. Poliittisen korrektiuden rajojen ylittäminenkään ei aina ole pahasta.
”Erityisesti hänen tämänpäiväinen puheensa osoitti rohkeutta, joka ulottuu kauas poliittisen korrektiuden yläpuolelle. On kunnioitettavaa laittaa itsensä sillä tavalla ja siinä asemassa likoon” Palmu kirjoittaa kirkolliskokousblogissa Sley:n sivuilla. Palmun mukaan puhe oli kuohuttava.
”Voidaan ajatella, ettei tuollaisten käsittely kuulu ministerille eikä arvokkaaseen kahvitilaisuuteen, jossa kirkolliskokousedustajat, piispat ja kirkkoneuvokset istuvat puku päällä arvokkaita puhumassa. Minusta se kuului juuri tuohon tilanteeseen. Puhe kuohutti minua, niin kuin kuvittelisin Vanhan testamentin ajan profeetan sanan kuohuttaneen. Miksi puhua kirkon yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, ihmisarvosta yms., jos agendallamme on täsmälleen samat asiat kuin kaikilla muillakin?” Palmu kysyy blogissaan.
Lue myös:
Ministeri Räsänen: Kirkon on puolustettava rohkeasti ihmisarvoa ja elämää