Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Kirkon juhlilla käsitellään ihmisyyttä

 
Mies lukee puhelimesta Raamattua

Psalmien kirja heijastaa ihmisten yhteistä kokemusta, jonka jakavat niin muinaiset kuin tämän päivän ihmiset. Piplian Raamattukurssin livelabissa Kirkon juhlilla käsitellään dialogisin keinoin ihmisyyttä.

Piplia järjestää Kirkon juhlilla Tampereella Raamattukurssin ”LiveLabin”, jossa päästään kokemaan Raamatun inhimillisimmän ja luetuimman kirjaa, Psalmien kirjaa, dialogisin keinoin. Ihmisyys on yksi Pipliakurssin seitsemästä teemasta, ja se nostetaan Kirkon juhlilla yhteisen perehtymisen aiheeksi. Tilaisuus järjestetään kirjastotalo Metsossa lauantaina 18. toukokuuta klo 12.15, tilaisuuteen on vapaa pääsy. Teemaan sukelletaan Piplian asiantuntijoiden, Paavo Huotarin ja Helena Kauppilan, opastuksella. Ihmisyyttä tarkastellaan Raamatun alkukertomusten ja Psalmien antamien silmälasien läpi keskustellen ja kuunnellen.

LiveLabissa tulkitaan luomiskertomuksia yhdessä akvaariokeskustelun avulla. Myös yleisön joukosta voi päästä mukaan keskusteluun ihmisyyden ytimessä olevista teemoista. Mikään näkökulma keskustelussa ei ole vieras, väärä, liian yksinkertainen tai liian monimutkainen. Jokaisen antama panos keskusteluun avartaa ymmärrystä ja laajentaa horisonttia.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Raamattukurssi on Pipliaseuran asiantuntijoiden kehittämä kokonaisuus seurakuntien raamattuopetukseen. Kurssi sisältää seitsemän teemaa: Vapaus, rakkaus, luottamus, myötätunto, ihmisyys, valta ja oikeudenmukaisuus. Teemoja käsitellään raamatuntekstien kautta ja samalla opitaan lisää paitsi itse teemoista, myös Raamatun syntyhistoriasta ja merkityksestä tänä päivänä.

Pipliaseuran raamattukurssin eri kokonaisuudet, myös ihmisyys, sisältävät jokainen neljä eri osaa: mietiskely, kertomus, kirja ja tutustumismatka. Ihmisyys sisältää seuraavat osat:

  • Mietiskely ihmisyydestä
  • Kertomus Luominen vie ihmisen peruskysymysten äärelle
  • Kirja Psalmit: Raamatun inhimillisin ja luetuin kirja
  • Tutustumismatka: Maailman käännetyin kirja, Raamattu

Kurssin pohdiskelevaa ja kokemusperäistä puolta tarkastelevat mietiskely ja kertomus, eli tällä kertaa mietiskely ihmisyydestä ja Raamatun luomiskertomukset. Luomiskertomukset, kuten kaikki Raamatun alkukertomukset, koskettavat ihmisen syvintä olemusta, hänen tunteitaan ja olotilaansa. Alkukertomusten tarkoituksena ei ole kertoa historiantapahtumista. Ne vievät ihmisen peruskysymysten äärelle, eli herättävät lukijansa pohtimaan omaa suhdettaan Jumalaan ja toisiin ihmisiin.

Kurssin tiedollisempaa puolta edustavat kirja ja tutustumismatka, eli tällä kertaa Psalmien kirja ja Raamattu käännöksenä. Kaikista Raamatun kirjoista juuri Psalmien kirja on kaikkein inhimillisin ja mitä todennäköisimmin luetuin kirja. Raamatun säilyneistä käsikirjoituksista aimo annos on Psalmien kirjan käsikirjoituksia. Käsikirjoitusten suuri määrä kertoo psalmien suosiosta niin keskiajalla kuin muinaisuudessa muutenkin. Toisin kuin monet muut Raamatun kirjat, juuri Psalmien kirja ylittää maantieteelliset, historialliset ja kulttuurilliset raja-aidat. Psalmit heijastavat ihmisten yhteistä kokemusta, jonka jakavat niin muinaiset kuin tämän päivän ihmiset: tuska ja mielihyvä, masennus ja onnellisuus, viha ja rakkaus.

Raamatun inhimillisyydestä kertovat myös raamatunkäännökset. Siinä missä käännösprosessi on inhimillistä, niin myös ihmisyys muodostuu sanoista. Ihmisyyden ilmaiseminen tarvitsee kieltä. Kieli kehittyy ja sitä myöten myös raamatunkäännösten vaatimukset.

Raamattukurssi on tarkoitettu seurakunnille. Voit vinkata kurssista raamattutyöstä vastaavalle työntekijälle. Piplian raamattukurssista on kehitteillä yksilökäyttäjälle versio, joka julkaistaan vuonna 2025. Lisätietoja Piplian raamattukurssista. 

 
Pipliaseura artikkeliban. 28.8.-