Aarin kokoiseen ympäristötekoon ja istutuslaatikoiden varustamiseen on ilolla ja innolla osallistunut yhteensä ainakin sata seurakunnan vapaaehtoista ja työntekijää.
Lasten ja nuorten pastorin, Oona Leiviskän, juttusille asteli kourallinen aktiivisia seurakuntalaisia erään messun päätteeksi alkuvuodesta.
– He toivoivat, että kotiseurakunta ryhtyisi tekemään jotain konkreettista pölyttäjien hyväksi, ja ehdottivat, että Männistön Pyhän Johanneksen kirkon pihaan tehtäisiin kukkaniitty.
Teologian opiskelija Laura Siponmaa oli lukenut Ylen Pelasta pörriäinen -aineistoja netistä ja ajatellut, että olisi hyvä saada projektiin mukaan seurakuntiakin, kuntien ja kaupunkien lisäksi.
Hän kyseli yhdessä rukoilevien seurakuntalaisten some-kanavassa, josko tehtäisiin joukolla jotain pörriäisten hyväksi.
Vapaaehtoiset myös ottivat yhteyden paikallisen puutarhaseuran puheenjohtajaan asiantuntija-apua saadakseen.
Oona Leiviskä oli ideassa mukana saman tien.
Seurakuntaneuvostokin sen hyväksyi.
Seurakunnan kiinteistötoimen ammattilaiset työstivät aarin suuruiselta alueelta nurmikon pois ja kuljettivat paikalle muhkean kasan multaa, jonka seurakuntalaiset levittivät.
Kesäkukkien siemenseokset tulivat lahjoituksina yksityisiltä henkilöiltä ja puutarha-alan liikkeistä.
Seurakunnan vapaaehtoiset myös esikasvattivat kotiensa ikkunoilla krassia ja auringonkukkia sekä jakelivat taimia uusien ihmisten hoiviin.
– Seurakunnan nuoret osallistuivat istutustalkoisiin – ja myös lapsia vanhempineen kutsuttiin puutarhapuuhiin, Oona Leiviskä kertoo.
Pari vapaaehtoista nikkaroijaa sai seurakunnalta sata euroa pörriäishotellien rakennusmateriaaleihin, eivätkä ne jääneet hyödyntämättä.
Leiviskää tituleerataan nyt pörriäispapiksi. Hän siunasi niityn kesäkuisena Luomakunnan sunnuntaina messun jälkeen.
Kuumana suvena kolmen istutuslaatikon kasvit ja kukkaniitty ovat vaatineet säännöllistä kastelua.
– Siinä ovat olleet tarpeen nuoret kesätyöntekijämme, jotka seurakunta palkkasi vuosina 2002-2006 syntyneiden työllistämiseen hakemillaan nuorten kesätyöseteleillä. Myös vapaaehtoiset ovat monin tavoin osallistuneet hoitotoimiin.
Niinpä kukkaniitty nyt kukoistaa.
– Ja mikä tärkeintä, perhoset ja pörriäiset ovat todellakin ottaneet sen omakseen!
Kyltti kukkaniityn äärellä kertoo kaikille kävijöille, mistä on kysymys, ja kannustaa heitä samaan.