Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Kirkon Ulkomaanapu erimielinen Israel-järjestöjen kanssa: ”Jatkamme ihmisoikeusloukkausten raportointia”

 

Palestiinalaislapset odottivat Gazan kristilliseen kouluun suomalaisvieraita viime jouluna. KUVA: RV

Israelilaisten ja palestiinalaisten ihmisoikeudet olivat keskiössä Kirkon Ulkomaanavun (KUA) ja European Coalition for Israel -järjestön edustajien tavatessa Helsingissä. Järjestöjen edustajat ovat käyneet julkisuudessa väittelyä European Coalition for Israel -järjestön (ECI) kritisoitua Kirkon Ulkomaanavun Alkuperä merkkaa -kampanjaa. KUA ei aio luopua kampanjasta kritiikistä huolimatta.

Helsingissä järjestetyssä tapaamisessa oli mukana myös ECI:n vieraina Suomessa olleita israelilaisen Jerusalem Institute of Justice -ihmisoikeusjärjestön edustajia.

Keskustelussa todettiin, että molemmat järjestöt pitävät ihmisoikeuksien toteutumista Israelissa ja palestiinalaisalueella tärkeänä.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Järjestöt totesivat myös, että Israelin ja palestiinalaisalueen päättäjien politiikkaa ja toimia on voitava tarvittaessa arvostella ja että politiikan epäkohtien esiin nostaminen on osa demokraattista keskustelukulttuuria.

Keskustelussa nousi esiin myös asioita, joista järjestöt ovat erimielisiä. 

– Kirkon Ulkomaanapu jatkaa ihmisoikeusloukkausten raportointia EAPPI-ohjelman kautta. On hienoa, että olemme löytäneet tiiviimmän keskusteluyhteyden myös niiden kanssa, jotka katsovat alueen konfliktia eri näkökulmasta kuin me, Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön johtaja Aaro Rytkönen sanoo.

European Coalition for Israel -järjestön Suomen johtaja Tomas Sandell ei jaa KUA:n kantaa siitä, että palestiinalaisalueilta tulevien isaraelilaistuotteiden boikotointi parantaisi alueen ihmisoikeustilannetta.

– Olemme edelleen eri mieltä tietyistä asiakysymyksistä, mutta uskomme, että avoin ja suora keskustelu on tärkeää. Avoin dialogi, silloinkin kun edustamme eri näkemyksiä, on osoitus toimivasta demokratiasta eikä tarkoita vihamielisyyttä, European Coalition for Israel -järjestön Suomen johtaja Tomas Sandell huomauttaa.

Lue myös:

”Finnwatchin Sonja Vartiala: Suomessa myytävä kosmetiikka kasvattaa Israelin siirtokuntia”

”Pasi Turunen: Israelin siirtokuntatuotteiden boikottiin ei ole perusteita”

 
Dei, ihmisen ääni, artikkeliban 5.9.- (2/2)