Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Kirkosta eroamisen vaikutukset kirkollisveroon vähäisiä

 

Kirkosta eroamisten vaikutukset kirkollisveron tuottoon ovat toistaiseksi olleet vähäisiä, koska huomattava osa kirkosta eronneista on ollut nuoria aikuisia, jotka kaikki eivät vielä ole ansiotyössä. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon verotulot kasvoivat yhteensä 35 miljoonaa euroa, ilmenee Kirkkohallituksen seurakunnilta keräämistä ennakkotiedoista.

 

Seurakuntien yhteenlaskettu vuosikate kasvoi vuonna 2011 45 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Vuosikatteen kasvuun vaikuttivat eniten yhteisövero-osuuden tuoton kasvu ja toimintakulujen aleneminen. Myös kirkollisverotuotto kasvoi. Seurakuntien saamat kirkollisverotulot kasvoivat noin 2 prosenttia ja yhteisöveron tuotto noin 45 prosenttia. Vuosikate on vuotuisten toiminnasta aiheutuvien tuottojen ja kulujen erotus. Vuosikatteella rahoitetaan investointeja.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Seurakuntien toimintatuotot pysyivät edellisen vuoden tasolla ja toimintakulut alenivat noin prosentilla. Euromääräisesti toimintakate, eli tuottojen ja kulujen erotus, pieneni 7 miljoonalla eurolla.

Investointien määrä väheni lähes 10 prosentilla, ja samoin vähenivät myös kiinteän omaisuuden myyntituotot. Seurakunnat myivät omaisuuttaan 14 miljoonalla eurolla. Lainakanta kasvoi 5,5 prosenttia ja oli vuoden 2011 lopussa 73 miljoonaa euroa. Pitkäaikaisten lainojen lisäys oli yhteensä lähes 14 miljoonaa euroa ja lyhennykset olivat noin 10 miljoonaa euroa.

Seurakuntien investointimenot olivat 33 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosikate. Erotus katettiin omaisuuden myynnillä ja lainarahoituksella. Rahavarojen määrä pysyi ennallaan.

Seurakuntakohtaisesti taloudelliset olosuhteet vaihtelivat suuresti, ja edelleen noin neljäsosalla seurakunnista vuosikate oli negatiivinen. Tilanne parantui hieman, sillä vuotta aiemmin näitä seurakuntia oli yli kolmannes.

Tarkempi analyysi seurakuntien vuoden 2011 tilinpäätöksistä julkaistaan elokuussa.