Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Kirkot muuttuvat baareiksi Euroopassa

 

Kirkosta tuli Frankenstein-teemainen baari Edinburghissa. Kuva: Wall Street Journal

Euroopassa etsitään tyhjeneville kirkoille uusia käyttötarkoituksia, ja myyminen ulkopuoliselle omistajalle on usein varteenotettava vaihtoehto.

Kun aktiivisten seurakuntalaisten määrä vähenee, kirkon ylläpitäminen ei ole enää kannattavaa. Euroopassa ongelma on ratkaistu antamalla kirkoille uusia käyttötarkoituksia, esimerkiksi kirjastoina. Monissa maissa kirkkoja myös myydään muihin tarkoituksiin – yksityisiksi kodeiksi, urheiluhalleiksi tai ravintoloiksi – jopa baareiksi. Osa kirkoista jää vain tyhjilleen.

Euroopassa vallitseva ilmiö kertoo eurooppalaisen kristinuskon heikkenemisestä. Tilalle ovat nousemassa muun muassa islam, jonka kasvuvauhti on nopeutuu edelleen.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

Myynti on ollut hämmästyttävän nopeaa, kertoo Wall Street Journal. Kymmenen vuoden aikana Saksan katolinen kirkko on sulkenut 515 kirkkoa. Tanskassa kirkkorakennuksia on hylätty noin 200, ja Englannissa kirkkoja myydään vuosittain noin 20. Kirkon keskushallinnon yliarkkitehdin Antti Pihkalan mukaan Alankomaissa luovutaan joka viikko noin kahdesta kirkosta.

– Euroopan tapahtumat on näkyviä ja huolestuttavia, mutta pitää muistaa, että Keski-Euroopassa kirkkoja on paljon enemmän , joten tilanne on hyvin erilainen, Pihkala kertoo.

Vaikka Euroopassa vallitsevaa tilannetta on vaikea verrata Suomeen, täälläkin seurakunnat ovat joutuneet tekemään säästötoimenpiteitä.

– Suomessa seurakunnat eivät ole kovin halukkaita luopumaan kirkoista, vaan säästetään esimerkiksi ylläpitokuluissa. Joskus me jopa ehdotamme että sydäntalvella käytettäisiin seurakuntataloja vanhojen suurten kirkkojen sijasta juuri säästösyistä.