Ensimmäiset klassisen kristillisen kasvatuksen täydennyskoulutuksen saaneet opettajat valmistuivat

 
Jeremia Klinga, Miikka Niiranen ja Mikko Sivonen seisovat rivissä.

Ensimmäinen klassinen kristillinen lukio saatetaan perustaa Suomeen vuonna 2026. Jeremia Klinga, Miikka Niiranen ja Mikko Sivonen toimivat klassisen kristillisen kasvatuksen täydennyskoulutuksen vetäjinä. KUVA: MARIELA EBELING

Suomeen on kaavailtu klassista kristillistä lukiota muutaman vuoden ajan. Lukion ensimmäiset potentiaaliset opettajat valmistuivat täydennyskoulutuksesta 4.8.

Klassisen kristillisen kasvatuksen täydennyskoulutus päättyi lähitapaamiseen 3.–4.8. Täydennyskoulutus oli Klassisen kristillisen lukion tuki ry:n ensimmäisiä projekteja. Järjestön tavoitteena on perustaa ensimmäinen klassinen kristillinen lukio Suomeen vuonna 2026.

Koulutuksesta valmistui kymmenen opettajaa, joista yksi oli Uusi Tie -lehden haastattelema Janne Lindstedt. Miten hän päätyi koulutukseen?

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Kun Yle julkaisi koulukoneensa helmikuussa 2023, maantiedon opettaja ja laaja-alainen erityisopettaja Lindstedt alkoi koneen avulla tutkimaan, miten kristilliset koulut menestyvät. Hän yllättyi siitä, kuinka hyvin ne pärjäsivät.

– Aloin miettimään, että Suomessa voisi selvästi olla tarvetta kristillisille lukioille.

Myöhemmin Lindstedtille tuli Seurakuntalainen.fi-sivustolla vastaan juttu, joka käsittelee klassista kristillistä lukiota ja opettajien täydennyskoulutusta.

– Hyvin nopeasti päätin, että tuohon tahdon lähteä mukaan.

Lindstedtille ei ollut etukäteen selvää, mitä hyötyä klassisuudesta on lukio-opetuksessa. Täydennyskoulutuksen myötä tämä muuttui.

– Kun olen katsonut kauemmas historiaan, olen nähnyt, että siellä on paljon rikkauksia, joista nykypäivän opettaja ja nykykoulutus voisivat ammentaa.

Mies kokee merkittäväksi myös sen, että koulutuksen lähijaksoilla on päässyt irrottautumaan arjesta. Kansanlähetysopiston kampuksella Ryttylän maalaismiljöössä on saanut pohtia oman uskon ja opettajuuden suhdetta.

– Olen oppinut kiitollisuutta siitä, että saan työni kautta palvella Jumalaa.

Tätä haastattelua tehdessä todistusten jaosta on reilu tunti. Miltä vastavalmistuneesta nyt tuntuu?

– Haikealta, koska tämä on ohi, ja nyt meidän opiskelijayhteisömme jossain määrin hajoaa.

Silti katsomme tulevaisuuteen luottavaisina ja haluamme tehdä tästä eteenpäinkin töitä sen eteen, että klassinen kristillinen lukio saadaan käyntiin, toivottavasti myös useampi klassinen kristillinen lukio.

Lindstedt itse toteuttaa tätä toivomustaan osallistumalla muun muassa klassisen kristillisen lukion opetussuunnitelmatyöhön.

Janne Lindstedt pitelee todistusta käsissään.
Janne Lindstedt osallistuu klassisen kristillisen lukion opetussuunnitelmatyöhön. KUVA: MARIELA EBELING

***

Klassinen kristillinen lukio –hankkeesta ja klassisesta kristillisestä kasvatuksesta voit lukea lisää Uuden Tien verkkolehdessä. 

 
artikkelibanneri Uusi Tie