Islamistisen terroristijärjestö Boko Haramin väkivaltaisuuksia paenneita ihmisiä uhkaa vakava nälänhätä Koillis-Nigeriassa. YK on esittänyt avunpyynnön katastrofin välttämiseksi.
Maailmaa uhkaa suurin humanitaarinen kriisi sitten vuoden 1945. YK on esittänyt avunpyynnön katastrofin välttämiseksi, kertoo BBC. YK:n humanitaaristen asioiden päällikkö Stephen O´Brienin mukaan nälänhätä uhkaa 20 miljoonaa ihmistä Jemenissä, Somaliassa, Etelä-Sudanissa ja Nigeriassa. YK on kuvannut Koillis-Nigerian tilannetta yhdeksi Afrikan pahimmista humanitaarisista kriiseistä. Katastrofin todellinen laajuus on paljastunut vasta islamistisen terroristijärjestö Boko Haramin vetäydyttyä alueelta.
Islamistisen ryhmän tiedetään tappaneen yli 15 000 ihmistä ja pakottaneen noin kahden ja puolen miljoonan ihmisen pakenemaan kodeistaan. Monet paenneista on kristittyjä. YK arvioi viime joulukuussa, että 75 000:tta alueella asuvaa lasta uhkaa nälkäkuolema. YK:n mukaan jopa 14 miljoonaa Koillis-Nigerian ja Chad-järven alueen ihmisistä on humanitaarisen avun tarpeessa. Heistä noin puolet on ruoan puutteessa. Ihmiset, jotka onnistuivat pakenemaan Boko Haramin väkivaltaa, kärsivät nyt nälänhädästä.
World Watch Monitorin mukaan Nigerian osavaltioista erityisesti kolmessa, Bornossa, Adamawassa and Yobessa, on vaikea tilanne.
Boko Haram toimii edelleen aktiivisesti tietyillä Nigerian koillisosan alueilla. Terroristiryhmä hyökkää järjestelmällisesti kyliin varastaen ruokaa, polttaen ihmisten asumuksia ja kidnapaten naisia ja tyttöjä. YK:n mukaan avun perille saattamista vaikeuttavat paitsi Boko Haramin hyökkäykset myös lainsäädännölliset puutteet ja alueen kehittymättömyys.
Vaikean kriisin keskellä ainakin yksi katolinen pappi, isä Maurice Kweirang Adamawan osavaltion Pyhän Theresan katolisesta kirkosta, kertoo World Watch Monitorille, että hänen seurakuntansa on tarjonnut ruoka-apua tuhansille Yolan pakolaisleirin ihmisille. Kweirang harmittelee, ettei hänen seurakuntansa voimavarat riitä likimainkaan kaikkien apua tarvitsevien auttamiseen. Yksi ongelma avun saamisessa on myös se, ettei Nigerian viranomaiset eivät halua tunnustaa alueen sisäisten pakolaisten olemassaoloa. Isä Kweirang kertookin pyytäneensä apua joiltakin humanitaarisilta avustusjärjestöiltä, mutta nämä ovat kertoneet siirtäneensä avustustyönsä toisiin kohteisiin, koska Adamawan osavaltion virallisen raportin mukaan alueella ei ole maan sisäisiä pakolaisia.
Suurin kriisi sitten vuoden 1945