Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Kokenut maahanmuuttajatyöntekijä: Tiedän yli kymmenen pakkopalautettua kristittyä

 

Irakissa, Iranissa ja Afganistanissa on Timo Keskitalon mukaan erilaiset uhat kristityille.

Palautustilanteet ovat vieneet yöunet, Timo Keskitalo kertoo.

Timo Keskitalo hiljenee puhelinlinjan toisessa päässä. Tutuksi ja ystäviksi tulleiden turvapaikanhakijoiden pakkopalautukset ovat maahanmuuttajatyöntekijälle raskas asia.

– Ne ovat sydäntäsärkeviä ja järkyttäviä tilanteita, jotka vievät yöunet. Nämä haastattelut ovat minulle vähän kuin terapiaistuntoja.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Patmos-lähetyssäätiössä työskentelevä luterilainen pastori Keskitalo on tehnyt töitä muslimitaustaisten parissa 35 vuotta.

Keskitalo sanoo tuntevansa pakkopalautettuja kristittyjä ”ehkä tusinan verran”. Heidän kotimaitaan ovat olleet Afganistan, Iran ja Irak. Keskitalo puhuu nyt niistä, joihin on saatu yhteys vielä palautuksen jälkeen.

– Tiedän, että on niitäkin, joihin yhteys on katkennut. Pakkopalautettujen kristittyjen todellista määrää on todella vaikeaa arvioida. Sanoisin kuitenkin, että tällä hetkellä heitä on joitakin kymmeniä.

Timo Keskitalo kertoo, että Irak, Iran ja Afganistan ovat palautettujen kannalta erilaisia maita, joissa on vähän erilaiset uhat.

– Irakissa kristityksi kääntynyttä vainoaa yleisimmin oma suku tai klaani. Iran taas on järjestäytyneempi yhteiskunta, jossa uhka tulee enemmän valtiovallan puolelta ja käytössä ovat esimerkiksi kotietsinnät ja puhelinkuuntelu.

Kolmesta muslimimaasta kristitylle vaikein on Keskitalon mukaan Afganistan.

– Siellä uhka on läsnä myös satunnaisissa väkijoukoissa ja kristityn elämästä tulee loputonta pakoonjuoksua.

Timo Keskitalo on varma, että kaikkiin näihin kolmeen maahan palautetut yrittävät uudelleen päästä muuttamaan turvallisempiin maihin. Ihmisvirta Lähi-idästä Eurooppaan siis tuskin katkeaa.