Kokonaiseksi kansalaiseksi -valmennuksen ohjaaja Harri Lindeman opettaa digitaitoja aikuisille, joiden opinnoista tai työelämästä on vierähtänyt jo pitkä aika. Itsekin omaa paikkaansa etsinyt Lindeman osaa samastua opiskelijoiden arkeen.
Harri Lindeman on sanonut elämänsä varrella joitakin kertoja: ”Tämä ei ole minun juttuni.” Niin kävi esimerkiksi silloin, kun hän oli jo linja-autonkuljettajakoulutuksen loppusuoralla, mutta antoi kuitenkin edessä häämöttävän työpaikan mennä sivu suun.
– Se tuntui pahalta, koska minulla ei ollut sillä hetkellä muuta työtä tarjolla.
Uskallus kulkea omien vahvuuksiensa suuntaan on avannut Lindemanille sopivampia ovia — ja nykyisen työn. Lindeman työskentelee Kokonaiseksi kansalaiseksi -valmennuksen ohjaajana ja digitaitojen valmentajana Suomen teologisen opiston tuntiopettajana. Valmennus on suunnattu aikuisille, joiden opinnoista tai työelämästä on kulunut pitkä aika.
Logistiikasta lapsi- ja nuorisotyöhön
Isovanhempiensa kasvattama Lindeman liittyi 18-vuotiaana Tampereen helluntaiseurakuntaan kasteella käytyään. Hän alkoi ymmärtää paremmin perheen merkitystä ja Paavalin kirjeitä lukiessa seurakuntaperhekin tuli yhä tärkeämmäksi. Lindeman meni samoihin aikoihin naimisiin Katjansa kanssa. Heillä on kaksi poikaa, toinen lukio- ja toinen alakouluikäinen.
– Touhusin lasten ja nuorten parissa. Vedin myös lasten ja nuorten leirejä yhdessä ystäväni Jani Lindroosin kanssa, Lindeman kertoo.
Lindemanilla oli logistiikan perustutkinto, mutta se ei ollut hänen juttunsa.
– Sain erittäin hienon mahdollisuuden kouluttautua nuorisotyöhön: Elämä ja Valo ry palkkasi minut romanien parissa tehtävään kerhotyöhön ja samalla kouluttauduin Kankaanpään opiston oppisopimuskoulutuksella nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi.
Lindemanin seurakunnallisiin tehtäviin on kuulunut muun muassa 10 vuoden jakso, jolloin hän toimi kotiseurakuntansa lasten Kotipuu-televisiosarjan studio-ohjaajana. Nykyään hän palvelee myös yhtenä seurakunnan diakoneista.
Intel Pentium II
Lindeman sai ensimmäisen tietokoneensa 1990-luvun puolivälin jälkeen. Hänen ukkinsa ymmärsi nuoren miehen kiinnostuksen aikana, jolloin kotikoneet alkoivat pikkuhiljaa yleistyä. Lindeman puuhasteli koneen kanssa kaikenlaista. Vähitellen koneiden kasaaminen myös kavereille tuli osaksi harrastusta.
Kokonaiseksi kansalaiseksi -valmennukseen osallistuvien digitaitojen kartuttaminen sujuu Lindemanilta luontevasti. Siinä tarvittavaa kärsivällisyyttäkin löytyy häneltä sekä luonteen puolesta että elämän kipujen keskellä kartutettuna.
Lindeman osaa myös samastua opiskelijoitten arkeen. Hän on joskus itsekin murehtinut ankarasti ja kysellyt huolissaan, eikö hänelle ole mitään sopivaa paikkaa tarjolla elämässä.
Apua elämänhallintaan
Lindeman on sosiaalinen ihminen. Hänen valoisa olemuksensa kutsuu luokseen. Siitä on mukavasti apua, kun tehtävänä on voimaannuttaa työelämästä syrjäytyneitä tai vankilasta yhteiskunnan keskelle palaavia.
Kokonaiseksi kansalaiseksi -valmennus on valmentavaa koulutusta. Opiskelijaa tuetaan omien vahvuuksiensa löytämisessä. Yhteiskunnassa tarvittavat taidot, opiskelutaitojen vahvistaminen ja keinot omannäköisen elämän rakentamiseen ovat keskeisesti esillä neljä kuukautta kestävän valmennuksen aikana. Suomen teologinen opisto ja ViaDia Pirkanmaa ry toteuttavat valmennusta yhteistyössä. Rahoitusta saadaan Keski-Suomen ELY-keskukselta, Euroopan sosiaalirahastolta ja Opetushallitukselta. Seuraava valmennusjakso alkaa 3. helmikuuta.